РФ продовжує бити по українських містах ракетами / фото Міноборони РФ

Військовий експерт Олександр Мусієнко проаналізував загрозу від отримання Росією північнокорейських балістичних ракет та розповів, які регіони України в найбільшій небезпеці від застосування цієї зброї.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що на думку США північнокорейська балістична ракета вперше була застосована Росією по території України 30 грудня минулого року і впала в полі у Запорізькій області. 

"Ми всі розуміємо, що вочевидь не поле було ціллю, а мабуть Запоріжжя чи інший населений пункт, куди ракета мала влучити. Тобто, стався просто аварійний сход, як кажуть в країні-агресорі. Можна допустити, що перший випадок застосування був проблемним або російський персонал військових, які запускали ракету, недовчився, тому щось пішло не так", - сказав Мусієнко.

Відео дня

Експерт додав, у США вважають, що це фактично ракети середньої дальності, тому що "можуть долати відстань навіть більшу ніж "Іскандер" - до 900 км".  "З того, що відомо про типи цих ракет, КН-23 вважається копією "Іскандеру", бо дуже схожа за своєю характеристикою. Вочевидь, що Росія спочатку допомогла Північній Кореї з виготовленням цих балістичних ракет, а потім купила. А це свідчить про те, що у російської військової промисловості виникли проблеми з виробництвом саме балістичних ракет. За даними західних аналітиків і української розвідки, Росія виробляє близько 100 крилатих ракет на місяць, але по балістичним ракетам інформації немає", - підкреслив Мусієнко.

Зважаючи на інформацію, що Росія могла отримати кілька десятків балістичних ракет від Північної Кореї, на думку експерта, у сенсі кількості "це не багато, але й не мало". Тут головне розібратись з метою використання ворогом цих балістичних ракет.

"Росія ж не буде їх використовувати для одного-двох прицільних ударів по якомусь об’єкту. Росія буде їх використовувати для терористичних атак. Тобто, балістичні ракети в такій кількості - це фактично зброя, яку можна використовувати для атак по містах. Таких, як, Харків, Дніпро, Запоріжжя, українська столиця. Центральна і Східна Україна вона вся покривається (радіусом дії - УНІАН). Практично всюди можна діставати, якщо наносити удари з території Росії, з окупованих територій чи з окупованого Криму. Тому, це звичайно становить нові виклики та загрози", - акцентував Мусієнко. 

Він додав, що північнокорейські балістичні ракети не змінюють кардинально розстановку сил у війні. "Щоб можна було сказати, що Росія отримала цю зброю і тепер все, нічого не вийде. Але, далі важливо проаналізувати, як вони будуть застосовані. Мені здається, враховуючи ту ситуацію, яка виникла зараз на полі бою у ворога, вони вирішили, що потрібно максимально бити по нашому тилу. Проводити терористичні атаки і таким чином тиснути на Україну та українське суспільство", - підкреслив Мусієнко.

Також експерт вважає, що Україна здатна виробляти власні ракети. Адже ще до повномасштабного вторгнення в нашій країні діяла ракетна програма і ми маємо певні напрацювання у цій сфері. "Були навіть перші замовлення, випробування проходили ракетний комплекс "Сапсан", він же з експортною версією "Грім 2". Подальша його доля не оголошується. Але, вочевидь це те, над чим потрібно працювати",- акцентував Мусієнко.

Він зазначив, що дуже важливо виготовляти українські ракети, щоб Україна могла наносити удари власними ракетами. "Найголовніший момент, що нам не треба з нуля створювати, бо у нас були певні напрацювання. Взагалі, цей комплекс ("Грім 2" - УНІАН) розраховувався, як фактично трансформер. Він передбачався як оперативно-тактична ракета для ударів по наземним цілям, по перспективі - як зенітно-ракетний комплекс і навіть як комплекс, який може стріляти протикорабельними ракетами. Тобто, все що потрібно, фактично - три в одному. Сподіваюсь, ми його побачимо",- підкреслив Мусієнко. 

Він додав, що технологічно для виготовлення балістичних ракет принципово важливо мати хороші двигуни. "Це у нас є. Система виробництва у нас дісно присутня, вона є. Вибухова частина, теж не складає проблем. Все решта потрібного, я не думаю, що наші західні партнери були б проти нам продати, щоб ми самі виробляли. Немає принципових складнощів, за наявності фінансування і волі, щоб це зробити", - резюмував Мусієнко. 

Росія отримала балістичні ракети від КНДР:

Як повідомляв УНІАН, США вважають, що Росія вже використовує нові балістичні ракети з Північної Кореї для ударів по Україні. За їхніми даними, окупанти застосували їх 30 грудня 2023 року та 2 січня.

Сполучені Штати Америки скликали Радбез ООН через північнокорейські ракети в арсеналі РФ. Повідомлялося, що загарбники могли отримати пускові установки та кілька десятків балістичних ракет. 

У Повітряних силах ЗСУ зазначають, що Україна лише вивчає можливе використання окупантами ракет з КНДР, однак підтвердити це поки не може.

Вас також можуть зацікавити новини: