Росія може планувати висадку десанту / фото REUTERS

З Новоросійського порту Росії вийшли три підводні човни, які здатні нести ракети "Калібр", і найбільший десантний корабель у Чорному морі "Петро Моргунов". 

Такі дії РФ можуть свідчити про перевірку готовності екіпажів або заходи безпеки через можливу загрозу - ця база знаходиться в межах досяжності українських морських безпілотників. Про це повідомляє британська газета Королівського флоту Naval news.

Зазначається, що Росія могла вивести засоби ВМФ для нового ракетного удару - підводні човни класу Improved-Kilo використовувалися для нанесення ударів крилатими ракетами "Калібр" по Україні. Однак три з п'яти підводних човнів вже кілька тижнів перебували в Новоросійську і ймовірність їх одночасної участі в одному нападі у виданні називають унікальною. На думку видання, поєднання десантних кораблів і підводних човнів свідчить, що це не підготовка до ракетних ударів.

Відео дня

Як вказують аналітики, ще одним поясненням може бути якась форма висадки морського десанту на південному заході України, щоб встановити сухопутний міст у Придністров'я. В такому випадку, підводні човни можуть служити прикриттям кораблів або використовуватися для розвідки.

Однак експерти наголошують, що такий сценарій нереальний, враховуючи долю наступів росіян на початку війни. Також наголошується, що морська піхота після сильного виснаження бойовими діями була перекинута вглиб Росії. За оцінкою аналітиків, для відновлення сил цих підрозділів підуть місяці або роки.

Новий ракетний удар по Україні

Як відомо, Росія з 10 жовтня масовано обстрілює об'єкти критичної інфраструктури України. Наприкінці листопада країна пережила блекаут

У ГУР заявляли, що у Росії залишилося ракет ще на три-п'ять хвиль масованих атак.

Напередодні, представниця ОК "Південь" Наталя Гуменюк розповіла, що ЗСУ фіксують активну підготовку Росією до нової масованої ракетної атаки по Україні, про це свідчить, зокрема, активність безпілотних розвідувальників.

Радник Офісу президента України Олексій Арестович вважає російські загарбники можуть завдати нового масованого ракетного удару по Україні вже на цьому тижні. За його прогнозом, це може відбутися 12-15 січня.

Вас також можуть зацікавити новини: