У березні РФ почала стягувати тисячі військових до кордонів з Україною / Фото: REUTERS

Заступник начальника Генштабу ЗСУ у 2006-2010 роках генерал-лейтенант Ігор Романенко заявив, що Росії для повномасштабного вторгнення в Україну необхідно більше, ніж удвічі наростити угруповання військ на кордоні - до 240 тис. військовослужбовців.

Про це Романенко повідомив у коментарі УНІАН.

Він зазначив, що плани щодо завдання удару по Україні противником вже відпрацьовані.

Відео дня

«Генеральний штаб РФ відпрацював відповідні операції, є розрахунки, забезпечення, логістика. Питання зараз стоїть у військово-політичній площині. За кількістю військ, які залишилися на кордонах, - це близько 100 тис. Цими силами можна почати ведення локальних бойових дій середнього рівня. Для цього у них є війська, сили, засоби, озброєння і плани забезпечення», - вважає він.

Читайте такожБойовики віддають російському бізнесмену "проблемні" підприємства в ОРДЛОУ той же час, на думку генерала, для широкомасштабної війни проти України РФ необхідно близько 240 тис., тобто потрібно більше, ніж удвічі збільшити угруповання військ.

Романенко розглядає контингент, який зараз РФ розмістила на кордонах і тимчасово окупованих територіях України, як перший етап розгортання сил і засобів, і це означає, що на другому етапі вони можуть за тиждень перекинути відсутні війська, використовуючи в тому числі й військово-транспортну авіацію.

«Для цього у них є, зокрема, смуги Донецького і Луганського аеропортів на тимчасово окупованій території. Аеропортів немає, але смуги є, тому за них велися такі запеклі бої, у РФ є також залізничний вузол Дебальцеве», - зазначив генерал.

Крім того, за словами Романенка, РФ активно розвиває військову інфраструктуру окупованого Криму. Зокрема, на останніх навчаннях активно відпрацювали масоване десантування підрозділів.

«Теоретично можна сказати, що вони (збройні сили РФ - УНІАН) в короткі терміни можуть розпочати широкомасштабну війну проти України, але імовірніша агресія на середньому рівні інтенсивності, щоб здійснити тиск на керівництво України», - переконаний генерал.

Стягування військ до кордонів з Україною

  • У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула до окупованого Крим і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.
  • 22 квітня в окупованому Криму міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити «раптову перевірку» російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки «всі поставлені цілі досягнуті».
  • 6 травня президент Володимир Зеленський зазначив, що з десятків тисяч військових, які РФ розмістила на кордонах і тимчасово окупованих територіях України, вона відвела лише 3,5 тис. з окупованого Криму.
  • 13 травня в місії США при ОБСЄ заявили про перекидання Росією важких видів озброєння в окупований Крим. Серед іншого, йшлося про танки, міномети калібру 120 мм, гаубиці калібру 122 мм і бронетехніку.
  • 19 травня головнокомандувач Збройних сил, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що спільні стратегічні навчання збройних сил Росії й Білорусі «Захід - 2021», які заплановані на вересень цього року, становлять потенційну загрозу для України.