Журналісти визначили, хто наводить на Україну російські ракети / скріншот

Стало відомо, як вдалося встановити особи російських інженерів, які наводять ракети на Україну.

Про процес пошуку розповів керівник Bellingcat Христо Грозев в інтерв'ю НВ.

"Ми почали шукати цих людей, розуміючи, що їхня роль у цій війні дуже важлива, і що, можливо, вони будуть рано чи пізно причетні до воєнних злочинів, як, швидше за все, зараз і виявилося", – зазначив він.

Відео дня

За словами Грозєва, пошуки розслідувачі почали серед випускників інститутів, що спеціалізуються на космічних та стратегічних ракетах. Таких академій у Росії дві.

"Ми почали перевіряти сотні і тисячі цих випускників, чим вони зараз займаються. І у багатьох таких російських Telegram-ботах ми змогли знайти, що деякі з них працюють в цьому обчислювальному центрі, і при цьому всі зареєстровані на адресу Знам'янка, 9. Це Генеральний штаб російської армії", – розповів Христо Грозєв.

Після цього розслідувачі знайшли шефа зазначеної організації і придбали його білінг, телефонні номери, додав керівник Bellingcat:

"Ми побачили, що він отримує дзвінки від певного номера практично завжди, коли є великі прильоти стратегічних високоточних ракет в Україну".

У результаті у розслідувачів вийшло встановити імена всіх інженерів, які спілкувалися з цією людиною саме перед вильотом ракет.

Викриття російських інженерів-навідників ракет на Україну

Нагадаємо, 24 жовтня стало відомо, що журналісти-розслідувачі The Lnsider, Bellingcat і Der Spiegel вирахували, хто наводить високоточні ракети на цивільні об'єкти України. Журналісти встановили імена і посади цих військових злочинців.

Виявилося, що займаються цим інженери з секретного підрозділу у складі Головного обчислювального центру (ГВЦ) Збройних сил Росії, яке визначає польотні завдання для високоточних ракет.

Повідомлялося, що всього розслідувачі ідентифікували 30 військових російських інженерів. Більшість з них – молоді чоловіки і жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій і навіть в розробці комп'ютерних ігор.

Вас також можуть зацікавити новини: