РФ обстрілює Харків та область / фото president.gov.ua

Росія безперервно атакує Харків та регіон, є загиблі серед мирного населення. У місті та області багато зруйнованих будинків.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Харкові та області сьогодні, 30 травня 2022:

15:40 Харків під обстрілами, очевидці повідомляють про вибухи у північних районах міста

Відео дня

15:12 Показуємо, як американські MLRS можуть змінити ситуацію на фронті.

14:35 Обстановка в області неспокійна, деякі повідомляють про вибухи у Харкові – це виходи. Але якщо в місті спокійно, це не означає, що можна нехтувати правилами безпеки. Пройдіть в укриття та залишайтеся там до закінчення повітряної тривоги.

14:25 Повітряну тривогу чути зараз на сході та півдні країни. ЗМІ повідомляють про виліт ракет із моря, на Харківщині неспокійно, орки обстрілюють її з артилерії! Також зберігається висока можливість ракетного удару з акваторії Чорного моря. Будь ласка, залишайтеся в укритті, ми будемо вас щохвилини інформувати про те, що відбувається. За ситуацією у містах дивитись тут

Що відбувається у Харкові 30 травня: хроніка війни у місті та області (онлайн)

14:10 Комендантська година на Харківщині тепер триватиме з 22:00 до 06:00, а не з 21:00, як раніше. Про це заявив голова ОВ Олег Синегубов.

14:05 Подоляк відповів лаврову на його слова, що "військові Росії завдають ударів тільки з військових цілей" На світлинах харківські "військові об'єкти".

Що відбувається у Харкові 30 травня: хроніка війни у місті та області (онлайн)

13:25 Глава ТРО Дніпра Геннадій Корбан у своєму Facebook написав посаду про необхідність зміцнення оборонних рубежів на півночі України. Чим конкретно викликані його слова Корбан не пояснив.

Що відбувається у Харкові 30 травня: хроніка війни у місті та області (онлайн)

12:07 Українська авіація завдала повітряного удару по підрозділах окупантів у районі населеного пункту Довгенько, повідомив голова Харківської ОВ Олег Синегубов.

11:40 Протягом 29 травня військові Росії обстрілювали територію Харкова та області. Про це 30 травня у телемарафоні розповів голова ОВ Олег Синегубов.  "Кілька днів поспіль ми фіксуємо удари по самому Харкову, це Київський і Шевченківський район. Так само зазнали обстрілів населені пункти по області. Це Чугуїв та Чугуївський район, Дергачі та Дергачівська громада, Золочів та Золочівська громада", - сказав голова обладміністрації. Окупанти б'ють по Харківській області з півночі та північно-східного напрямку області.  "У Харкові трохи тихіше, проте на вулицях перебувати ще небезпечно, тому що снаряди можуть прилетіти в будь-яку точку Харкова. Обстріли ведуться з артилерії, з РСЗВ "Смерч" і "Ураган"". Враховуючи відстань дії цього озброєння, Росія може вести обстріл. навіть зі своєї території. Літаки над Харковом не фіксуємо близько місяця", - каже Синєгубов.

11:14 Чергові фотосвідчення руйнувань у Руській Лозовій На фото: пошкоджений внаслідок ворожого авіаудару газогін, зруйновані приватні будинки.

Що відбувається у Харкові 30 травня: хроніка війни у місті та області (онлайн)

10:40 Вже звільнений екс-глава СБУ у Харківській області Роман Дудін звернувся до президента України: "Єдине, за що мене можна покарати з початку війни – це те, що я видав зброю людям. Натомість вважаю, що якби я цього не зробив – Харків був би окупований. Щодо будь-яких інших звинувачень я погоджуюсь на проходження дослідження із залученням поліграфа чи будь-яких інших опитувань", - написав Дудін у Facebook. Також він попросив Володимира Зеленського публічно спростувати "інформацію про бездіяльність керівництва Управління СБУ у Харківській області та вибачитись перед особовим складом зазначеної структури".

10:30 Внаслідок нічного обстрілу Мерефи загиблих чи поранених немає, розповів голова Мерефянської громади Веніамін Сітов. На території громади спалахнула пожежа у складських приміщеннях. За словами Сітова, вогонь вдалося швидко загасити.

10:05 Створено новий підрозділ СЗГ "АЗОВ". У Харкові офіційно проголошено створення нового підрозділу Сил спеціальних операцій "АЗОВ". Командиром став Анатолій Сидоренко. Бійці підрозділу вже виконують бойові завдання у Харківській області.

Що відбувається у Харкові 30 травня: хроніка війни у місті та області (онлайн)

02:56: Повітряна тривога у Харкові та області.

00:06: Жителі міста Мерефа під Харковом повідомляють про ракетний удар. Очікуємо на офіційне підтвердження інформації. 

Як повідомляв УНІАН, за словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, на сьогодні дії російської армії спричинили руйнування 2229 багатоповерхових будинків, з яких 225 зруйновані повністю. У Харкові найбільші пошкодження і руйнування отримали північні і східні мікрорайони міста – 30,2% від загального житлового фонду.

Синьогубов зазначив, що 31% території Харківської області тимчасово Окуповано, 5% було звільнено від російських загарбників.