Філіп Карбер / фото зі сторінки twitter.com/Ozeukes

У ході повномасштабного російського вторгнення вирішення питання озброєння України повинно здійснюватися через надання радянських типів авіаційних систем та систем протиповітряної оборони третіми країнами, які надалі будуть замінені на нові зразки зі Сполучених Штатів.

Про це в коментарі для Guildhall заявив доктор політичних наук, президент американського фонду "Потомак" (The Potomac Foundation) Філіп Карбер.

"Є два аспекти (стосовно постачання зброї - УНІАН). Я вважаю, що перш за все українській армії потрібно отримати авіацію. Наприклад, якби ви знайшли в сусідніх країнах для мене літак, я б хоч до трактора його причепив, але привіз би до України. Я вважаю, що це зараз вам важливо. Те ж саме стосується протиракетної зброї, якої нема на території Сполучених Штатів, але ви можете її отримати знову ж таки з сусідніх країн. Це те, що потрібно зробити у найкоротші терміни. Так, можливо, це влетить вам у копійку, але що маємо, то маємо. Це дійсно також є пріоритетом, як на мене", - сказав він.

"Другий аспект стосується якраз більшої частини України, яка наразі не окупована і на ній не ведуться бойові дії. Саме на цих територіях ви повинні зміцнити сили територіальної оборони. Це стосується як великих міст, так і маленьких придорожніх сіл – всюди потрібно розмістити зброю та боєприпаси. В ідеалі навіть отримати для ТРО протитанкове озброєння. Я докладу всіх зусиль, щоб прискорити отримання цієї допомоги. Територіальна оборона повинна стати потужною, їм треба володіти чимось серйознішим, ніж просто рушницями", - сказав доктор Карбер.

"Протягом останніх трьох років я лобіював надання американських літаків F-15 для України. Це хороший літак з точки зору бойової одиниці, він добре працює і в повітрі, і на землі, але для того, щоб навчитись ним управляти, потрібні роки. У поточній ситуації МіГ-29 добре підходить для протиповітряної оборони, а для атаки літаків, якщо вдасться отримати, підійде СУ-25. Крім того, є також країни, що мають ударні вертольоти MI-24. Ви повинні ініціювати діалог між цими країнами та Сполученими Штатами, оскільки останні мають більше аналогічних вертольотів Apache, ніж пілотів, які вміють ними керувати, і при цьому ці вертольоти стоять у них в резерві. В результаті ми надамо їм літаками наші американські ударні вертольоти, а вони своєю чергою віддадуть вам свої власні (MІ-24 - УНІАН). Така ж ситуація з нашими Black Hawk (ударні вертольоти - УНІАН) і аналогічними їм МІ-8", - наголосив президент фонду "Потомак".

"Те ж саме стосується систем протиповітряної оборони. Вам потрібні саме радянські зразки ППО, які наразі є в багатьох країн світу. З C-300 складніше, оскільки замінити їх чимось більш проблематично. Наші Patriot (система протиракетної оборони - УНІАН) мало того, що досить повільні і дорогі, так їх навіть для нашої армії недостатньо, не кажучи вже про надання союзникам. Союзники не захочуть відмовлятися від своїх Patriot, а інші країни - від С-300, тому що їх дійсно важко чимось замінити. Але є ще дещо, це "попередники" C-300, які слугують як ППО - SA-6 (ЗРК "Куб"), SA-10S, SA-11C (протиповітряні ракетні комплекси - ред.). Для сил територіальної оборони потрібні ручні протитанкові гранатомети та шведські гранатомети Carl Gustaf, яких, до прикладу, у країнах Прибалтики є тисячі. Що стосується РПГ, то це РПГ-7 будь-якої останньої моделі. Отримайте стільки, скільки буде можливо, і передайте в сили ТРО", - заявив Філіп Карбер. 

Раніше ряд депутатів Європейського парламенту заявив, що в контексті відмови країн НАТО від запровадження безпольотної зони над Україною пріоритетом роботи країн Заходу повинно стати зміцнення протиповітряної та протиракетної оборони України.