Російський РЕБ "Волнорез" зганьбився роботою по FPV-дронам, не показавши результату / скріншот

Військовий експерт Олександр Коваленко "викрив" російські системи РЕБ "Волнорез" у неефективності та натякнув, що їх легко "вскривають" наші FPV-дрони.

Росія з середини 2023 року рекламувала ці РЕБ, як потужну зброя, головне завдання якої полягає у забезпеченні захисту бронетехніки. Однак "Волнорез" показав за минулі півроку вкрай низьку ефективність відбиття атак FPV дронів, акцентував Коваленко.

"Потужність випромінювання "Волнореза" - 30 Вт, а заявлене придушення здійснювалося в діапазоні робочих частот 0,3 - 6 ГГц, в радіусі до 1 км", - вказав він.

Відео дня

Також виробник навіщось рекомендував встановлювати на одну одиницю бронетехніки більше одного "Волнореза", в ідеалі, ту чи іншу бронетехніку повинні були "охороняти" не менше 4 подібних систем, згадав експерт. "Але такою кількістю даних РЕБ просто не встигали забезпечити всіх. Навіть по одному не встигали... І все ж... Facepalm?",- натякнув Коваленко. 

Він назвав "Волнорез" новим виробом серед списку марною техніки: цією розробкою у РФ просто "розпилили" між собою гроші.

Коваленко також згадав, що ще в середині грудня СБУ показала, як наші дрони спалили російські Т-72Б3 і Т-80БВМ, які не змогли захистити компактні РЕБ. Також вже були випадки, коли на фронті російську техніку не захистило багатофункціональний засіб радіоконтролю і придушення РП-377ла "Лорандіт". 

"Як кажуть розумні люди, до будь-якого захисту можна знайти ключ, яким її розкриють на ура, все залежить тільки від наявного інструментарію", - заявив він.

Україна має прискоритися через нові FPV-дрони РФ

Днями військовий експерт в області зв'язку Сергій Флеш закликав Мінцифри прискоритися в рішеннях щодо вітчизняних розробок FPV-дронів, оскільки окупанти вже успішно використовують ще "сирі", але свої аналоги дронів, що вміють обходити РЕБ. Також для їх застосування не потрібні професійні оператори-дронів. Це викликає занепокоєння, зазначив Флеш. 

Вас також можуть зацікавити новини: