Експерт зазначив, що хлопці та дівчата на фронті - це верхівка цього айсбергу, / скріншот

Не всі військовослужбовці мають бути на фронті. Хтось має забезпечити нормальні можливості воювати для бійців, які там перебувають.

"Не всі військові мають бути на фронті", - заявив ветеран російсько-української війни - колишній командир роти 24-го окремого штурмового батальйону ЗСУ "Айдар" Євген Дикий в інтерв'ю для "Говорить Великий Львів".

За його словами, армія - це як айсберг, а от хлопці та дівчата на фронті - це верхівка цього айсбергу, і щоб вони могли там виконувати свою роботу, багато інших військовослужбовців мають також робити свою роботу.

Відео дня

"В американській армії це навіть пораховано. Для того, щоб якийсь умовний сержант Джон Рембо виконував бойову місію, 11 інших військовослужбовців армії США мають просто нести свою службу, робити свою роботу і не воювати", - сказав Дикий.

Він пояснив, що якщо зараз з 1,1 мільйона українських військових перебувають на фронті 300 тисяч, то це означає, що у нас співвідношення становить один до трьох, а не один до 11, як в армії США.

"Це і так означає, що для військового часу це жорстке співвідношення. Насправді, хоча б один до п'яти мало б бути. Тобто насправді, щоб боєць на нулі дійсно міг нормально воювати і мав великі шанси не загинути, а бити ворога та живим повернутися, це має купа народу забезпечити: щоб в нього вчасно були БК, їжа, транспорт, в разі чого - одразу медична допомога та правильна медична евакуація. Це я говорю про те, що безпосередньо стосується бійця в окопі. А скільки ще є всього іншого. Оцей мільйон людей, які служать, це вся наша логістика, всі склади, весь транспорт, все пальне. Сюди ж входять і всі шпиталі. Логічно, що лікарі із військових шпиталів не воюють в окопі, це не їхня роботу, їхня робота - рятувати тих, кого звідти привозять. Але вони також військовослужбовці", - зауважив Дикий.

Тобто, як підсумував ветеран, армія - це дуже великий організм, "в якому мають працювати і крутитися всі коліщатка", і далеко не всі там мають бути на фронті. Багато хто має забезпечити бійців на фронті можливостями, щоб нормально воювати.

Резерви української армії - головні новини

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розпочав аудит Сил Оборони. Під час перевірки виявлено тисячі військових, які жодного разу не брали участі в бою.

"Два роки поспіль кажуть, що є бригади, які вже два роки на війні без ротацій. А є підрозділи, які жодного разу не були взагалі на фронті. Армія 900 тисяч, 300 тисяч умовно без ротацій воюють. А де ж тоді 600 тисяч?" – наголосив нардеп Давид Арахамія.

Є розуміння, що певна кількість військових працюють над забезпеченням бійців на передовій. Проте вже на початку перевірки Сирський знайшов чималу кількість військовослужбовців, які можуть брати участь безпосередньо у бойових діях.

"Умовно вже знайдено 8 тисяч людей, які просто прикомандировані до Генерального Штабу і не воювали", – додав Арахамія. 

Вас також можуть зацікавити новини: