У росіян можуть ніколи не закінчитися крилаті ракети / фото ua.depositphotos.com

У Росії залишається можливість самостійно виробляти ракети для ударів по Україні, і до весни 2023 року ця країна-агресор матиме їх у потрібній кількості.

Таким чином росіяни матимуть можливість завдавати нових ракетних ударів по нашій країні, розповів експерт військового порталу Defense Express Іван Киричевський, пише Обозреватель.

"Коли деякі коментатори говорять, що у росіян начебто залишилося ракет усього на 3-4 обстріли, вони мають на увазі, що якась частина ракет зі звичайними боєголовками має бути у недоторканому запасі. Але що, якщо росіяни вирішили в принципі відмовитися від того, щоб тримати ракети зі звичайними боєголовками у недоторканому запасі, та зробити виняток хіба що для "Кинджалів", - говорить експерт.

Відео дня

За словами Киричевського, РФ має "ідеальні інструменти" для продовження кампанії залякування українців масованими обстрілами.

Йдеться про протикорабельні ракети, адаптовані для обстрілів наземних об'єктів, а саме: П-800 "Онікс", якими обстрілювали Одесу, і Х-35О, якими били по Миколаєву.

Експерт зазначає, що з початку повномасштабного вторгнення росіяни встигли відстріляти близько 500 ракет цих типів, але водночас поповнили запаси, виготовивши 350 ракет Х-35О.

"Це стосовно того, коли в росіян можуть закінчитись крилаті ракети. Ну, на жаль, ніколи, тому що в них навіть якщо обмежені, але можливості виготовляти нові ракети є і лишаються... І це ми говоримо тільки про ракети, які мають звичайну бойову частину, а що у росіян із ракетами крилатими, які призначені для доставки ядерних боєзарядів, тут даних об'єктивних немає", – зазначив Киричевський.

Скільки ракет залишилося у росіян

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков після ракетної атаки 5 грудня заявив, що Російська Федерація вийшла за межі необхідного для власного захисту резерву у використанні крилатих і балістичних ракет. За його словами, у країни-агресора залишилося менше 13% ракет "Іскандер", у той час, як необхідно мати хоча б 25-30%. За даними Резнікова, до останньої атаки окупанти мали 37% "Калібрів", а зараз їх залишилося до 30%. Крім того, у них різко впала здатність виготовляти деякі ракети, а для деяких відсутні складові.

Своєю чергою, керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що у Росії вистачить озброєння ще на кілька масштабних атак. За його словами, росіяни будуть вистрілювати свої запаси ракет "до нуля".

Буданов зазначив, що виробництво нових ракет в РФ є, але воно мізерне в порівнянні з тією кількістю, яку вони використовують. При цьому, виготовляється тільки деякі моделі ракет.

Військовий експерт Олександр Коваленко вважає, що запас ракет ніколи у РФ не закінчиться, оскільки завжди буде якесь мінімальне виробництво. Він зазначив, що Росія зараз використовує ракети, які є радянськими проектами, характеристики яких були поліпшені завдяки обладнанню та запчастинам іноземного походження.

Коваленко також зазначив, що остання масована атака Росії 5 грудня повною мірою продемонструвала зростаючий дефіцит ракетного озброєння у росіян. Експерт також детально розповів, які ракети ще можуть виробляти в Росії, а які - ні.

Вас також можуть зацікавити новини: