ЄП визнав Росію країною, яка спонсорує тероризм / фото REUTERS

Європейський парламент у середу, 23 листопада, визнав Росію державою-спонсором тероризму. ЄП підтримав відповідну резолюцію, повідомляє Reuters.

Голосування відбулося сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту, яке транслює наживо канал Espreso.TV. За резолюцію висловилися 494 депутати Європарламенту, проти проголосували 58 парламентарів, а ще 44 - утрималися.

У резолюції зазначається, що загарбники в Україні здійснюють "невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру", унаслідок чого загинули тисячі осіб. Крім того, супротивник здійнює звірства - катування, сексуальне насильство, страти без слідства та суду, викрадення, повідомляє "Європейська правда".

Відео дня

У проекті документу йшлося, що РФ порушує принципи Статуту ООН, через неї майже повністю зруйновано Маріуполь, виникла гуманітарна криза. 

"Європарламент наголошує, що цілеспрямовані напади та звірства, здійснювані Російською Федерацією проти цивільного населення України, руйнування цивільної інфраструктури та інші серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права становлять акти терору проти українського населення та є воєнними злочинами... у світлі вищезазначеного визнає Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму", - йдеться у тексті резолюції.

ЕП у зв’язку з таким рішенням закликав Євросоюз розробити правову базу для визначення країн спонсорами тероризму і держав, які використовують засоби тероризму, що спричинить запровадження проти низ низки обмежувальних заходів.

Європарламент закликає Раду Євросоюзу та європейських партнерів визнати РФ спонсором тероризму.

"Європарламент закликає до подальшого скорочення дипломатичних відносин з Росією та зведення контактів з її офіційними представниками на всіх рівнях до абсолютного необхідного мінімуму; закликає держави-члени ЄС закрити та заборонити російські державні установи, такі як російські центри науки та культури, а також організації та асоціації російської діаспори, які діють під егідою та керівництвом російських дипломатичних представництв та просувають російську державну пропаганду по всьому світу", - зазначається у документі.

Водночас, ЄП закликав Євросоюз прискорити роботу над дев’ятим пакетом антиросійських санкцій.

Президент України Володимир Зеленський у Twitter привітав рішення Європейського парламенту про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

"Вітаю рішення Європарламенту про визнання Росії державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує засоби тероризму", - зазначив український лідер.

Президент наголосив, що Росію необхідно ізолювати на всіх рівнях і притягнути до відповідальності, щоб покласти край її багаторічній політиці тероризму в Україні та світі.

Визнання Росії країною-спонсором тероризму - що треба знати

Після того, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну та жорстоко вбивала цивільних, Київ неодноразово закликав світ визнати РФ країною, яка спонсорує тероризм.

Як повідомляв УНІАН, 13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію "Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України", у якій вперше визнала російський режим терористичним.

17 листопада депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс заявив, що політичні групи ЄП узгодили проект резолюції про визнання РФ країною-спонсором тероризму.

21 листопада Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом та закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо її агресії.

Всі 30 країн НАТО підтримали пропозиції української делегації до відповідної резолюції ПА НАТО.

Резолюцію буде направлено урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО. У ній враховані побажання української делегації: збільшення поставок Україні озброєння; розробка конкретних кроків щодо вступу України до НАТО; створення механізму стягнення репарацій з РФ за завдані збитки.

21 листопада президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що світ має визнати Росію державою-терористом, бо такою вона є.

Вас также могут заинтересовать новости: