Експерт пояснив слова Лукашенка про наступ на Україну / фото getty images

Заява Олександра Лукашенко про те, що білоруська армія приєднається до війни, яку розв'язала Російська Федерація, якщо буде напад на Білорусь, було сказано не випадково. Ці слова були сказані для президента РФ Володимира Путіна.

"Я вважаю, що ця фраза була сказана не випадково. Вона прозвучала напередодні візиту Лукашенка до Росії. Це такий дипломатичний жест до Путіна про те, що "як би ти мене не вмовляв ще раз приєднатися, публічну заяву я вже зробив і відмовився від цих намірів". Тобто, це перестраховка з боку Лукашенка для того, щоб у Путіна було менше бажання якось переламувати Лукашенка через коліно і змушувати його вступати у війну, тому це не більше, ніж застереження з боку самопроголошеного президента Білорусі про те, що він в цьому участь брати не буде", — заявив політичний експерт Максим Джигун у коментарі ТСН.

При цьому о вважає, що президент РФ використовує Білорусь для шантажу України, тому що розуміє, що загроза нападу на Україну з півночі – це дестабілізуючий фактор. За словами експерта, влада України повинна тримати військових на північному кордоні, щоб стримувати повноцінний наступ.

Відео дня

"Путін все ж хоче використовувати Білорусь як фактор шантажу для України. Тому що глобально не спадає напруга з приводу можливого наступу з північно-західних регіонів України на наші території. Це розосереджує наші зусилля на інших фронтах, вимагає певних фінансових витрат для того, щоб окупуватися, щоб ставити ешелони оборони. Це для нас дестабілізуючий фактор. Путін це прекрасно розуміє і таким чином просто відтягує свою поразку на інших фронтах, не даючи повноцінно перейти в наступ українським військовим з великими ресурсами і з великими силами", – підсумував Джигун.

Війна в Україні - участь Білорусі в російській агресії

Олександр Лукашенко заявив, що готовий вступити у війну на боці РФ, але тільки в одному випадку. Диктатор підкреслив, що це стосується не тільки України, а й інших сусідніх країн.

У свою чергу президент Володимир Зеленський сподівається, що Білорусь не вступить у війну проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: