РФ може спробувати кількома батальйонами атакувати Сумщину, зазначив експерт / фото facebook.com/57InfantryBrigade

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник розповів про новий дедлайн для військ РФ щодо виходу на кордони Донецької та Луганської областей, а також про відсутність перспектив у окупантів на Харківщині та Сумщині. Свою думку з цього приводу він висловив в ефірі телемарафону.

На переконання Черника, на Харківщині просування ворога більше не буде, але РФ може спробувати кількома батальйонами атакувати Сумщину й захопити невелику територію. Мета - відволікти сили і засоби ЗСУ, щоб послабити східний фронт.

"Перша ціль наступу на Харківщині - пропагандистська. Путін не зміг реалізувати концепцію до "дня побєдобесія" - вийти на адміністративні кордони Донеччини та Луганщини. Навіть для їхньої надпотужної пропаганди це серйозна поразка, і треба було зміщувати акцент. На правду, змістили. Бо вивісили один прапор в одному нашому окупованому селі на Харківщині і подали так, що це мало не берлінська операція, "а завтра - Київ, Одещина, Дніпро, і взагалі вони обвалять повністю Україну", - прокоментував він.

Відео дня

Експерт вважає, що росіяни будуть й надалі намагатись сіяти паніку серед українців.

"Харків і досі залишається величезним воєнно-промисловим комплексом. І якби вони могли спровокувати гуманітарну кризу, щоб 10-30 тисяч, а то й 100 тисяч харків’ян покинули місто, то це ми б втратили серйозну робочу силу. І страху, як такого, у перші дні окупанти досягнули, бо тональність на наших медійних майданчиках була така, що мало не апокаліпсис. Дякуємо Господу Богу і нашим Збройним силам, що зуміли зупинити наступ. І мені здається, що дальше цих двох маленьких плацдармів вони не просунуться", - зазначив Черник.

При цьому він додав, що росіяни й надалі пробуватимуть тиснути, щоб пробитись вглиб Харківської області, але щоб по-справжньому поборотися, зокрема, за сам Харків, їм потрібно щонайменше 100-тисячне угруповування.

"Чи будуть вони його нарощувати? Так. Але не такими швидкими темпами, як би вони хотіли. За минулий тиждень ми поставили абсолютний рекорд у винищенні особового складу ворога - 9 тисяч 660 людей. На мій погляд, за травень ми обов’язково пройдемо показник у 30 тисяч. І їх треба заміщувати", - підкреслив Черник.

Говорячи ж про те, де може бути головна точка удару в літньому наступі РФ, експерт зазначив:

"Нічого не змінилося. Зараз трошки східний плацдарм вистигне, тому що вони змістили акценти на Харківщину… Але через дякийсь час вони знову візьмуться за Донеччину і Луганщину. На мій погляд, так і залишиться в них головне завдання - вийти на адміністративні кордони. Й особливо для них важливий 5-часовий поріг - до червня, коли буде мирний саміт у Швейцарії. Путін хоче показати, що щось може, щоб боротися за голоси глобального півдня, бо вони дійсно можуть хитнутися чи на нашу, чи на їхню користь". 

Наступ на Харків 2024 - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 10 травня російські окупаційні війська пішли в новий наступ на півночі Харківської області. Їм вдалося взяти під контроль кілька сіл у прикордонні. Після цього вони вже час намагаються захопити Вовчанськ.

Начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов заявив, що Росія планувала одночасно наступати на Харківському та Сумському напрямках, однак їм цього не вдалося.

Вас також можуть зацікавити новини: