Окупанти артилерією пошкодили 3-й підйом водопроводу каналу Сіверський Донець-Донбас / фото REUTERS

Через обстріли російських окупантів жителі ряду населених пунктів у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей залишилися без водопостачання.

Про це у своєму Telegram-каналі написала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

"Через російські ворожі обстріли жителі тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей без водопостачання. Окупанти артилерією пошкодили 3-й підйом водопроводу каналу Сіверський Донець - Донбас. Горлівка, Донецьк, Харцизьк і багато інших населених пунктів втратила водопостачання", - підкреслила вона.

Відео дня

Внаслідок ворожих обстрілів, додала омбудсмен, знеструмленою вже тривалий час залишається насосна станція 1-го підйому Південно-Донбаського водопроводу.

Разом з тим окупаційна "влада" не допускає ремонтні бригади для відновлення водопостачання в регіоні, підкреслила Денисова.

"У Луганській області російський снаряд влучив у трансформаторну підстанцію, яка живить насосні стації, що подають воду в центральні райони Лисичанська, а також в міста Новодружеськ та Привілля. Зараз цей об'єкт знеструмлений, а тому централізоване водопостачання в містах відсутнє", - йдеться в повідомленні.

Денисова підкреслила, що, піддаючи обстрілу стратегічні об'єкти життєдіяльності, країна-окупант порушує право громадян України на доступ до питної води, закріплене в резолюції Генеральної Асамблеї ООН і резолюції Ради ООН з прав людини (A/HRC/15/L).

Дії Росії, зазначила омбудсмен, є порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року (четверта Женевська конвенція). Відповідно до неї, держава-окупант зобов'язана за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати цивільне населення всіма необхідними ресурсами, зокрема водою.

Денисова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну, щоб вона врахувала ці факти порушення Росією прав людини в Україні.

Війна проти України:

24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.

27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.

Окупанти обстрілюють мирні міста України. Домовленості про зелені коридори систематично порушуються. Евакуаційні конвої обстрілюються, що ускладнює евакуацію мирного населення та доставку в гарячі точки продуктів і медикаментів. У багатьох населених пунктах гуманітарна катастрофа.

Вас також можуть зацікавити новини:

Ще один російський банк опинився в стані дефолту

"Все в країні гівно": Російський банкір заявив ,що "90% росіян проти війни в Україні"

Дефолт близько: в РНБО спростували заяви РФ про "успішне подолання санкційного удару"