Росіяни намагаються вдосконалити ракети / фото УНІАН

Авіаексперт, провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету Валерій Романенко заявив, що російські ракети не завжди досягають своїх цілей під час ударів по Україні. Цьому сприяє сукупність факторів, зокрема посилення систем РЕБ.

За його словами, перш за все Україна отримала зараз багато нових засобів РЕБ і буквально в кожному протоколі про передачу нам тих чи інших типів озброєння наголошується, що "засоби протиповітряної оборони інші".

"Тобто не ракети, не там артилерійські системи, а "інші". Це власне і є засоби радіоелектронної боротьби", - сказав він виданню РБК-Україна.

Відео дня

Аналітик уточнив, що зараз пішла хвиля обрубування російських контактів з отримання радіоелектронних комплектуючих. Вже більше країн почали реально відстежувати ланцюжки поставок комплектуючих в Росію. Це стосується і США, і ряду європейських країн тощо.

Він вказав на те, що, з одного боку, росіяни намагаються вдосконалити ракети, а з іншого боку, це вказує на проблеми з поставками і технологією виробництва.

"Зараз ми випускаємо значну кількість систем, але в більшості вони антидронні. В цілому це окрема тематика і ніхто не буде оприлюднювати на яких частотах вони працюють", - сказав Романенко.

За його словами, завданням є перекриття навігаційних систем крилатих ракет і дронів. Але російські крилаті ракети і дрони мають, скажімо, такий блок "Комета" і "Комета-М", який в цілому приймає інформацію від 4 супутникових систем, які працюють на різних частотах.

"І ось завдання, якщо ми хочемо збити наведення, придушити сигнал, або спотворити сигнал. І якщо спотворити сигнал, то ракета все одно отримає його, але вже полетить не туди куди слід", - пояснив Романенко.

Російські удари по Україні -деталі

У ніч на 23 січня і вранці росіяни завдали удару по Україні ракетами різних типів, зокрема, під ударом опинилися Київ, Харків і Павлоград.  В результаті загинуло більше десяти людей.

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Гнат пояснив, чому не всі ракети противника, що летіли по балістичній траєкторії, долетіли до цілей.

Вас також можуть зацікавити новини: