Україна вже поклала в землю найкращу свою піхоту, заявив Лапін  / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Генштаб

Україна вже поклала в землю найкращу свою піхоту, тож трохи запізно намагатися вмотивувати людей йти на війну "фінансовим пряником", адже на глобальному рівні це нічого не змінить.

Проблема з мобілізацією все ще буде нависати над Україною, заявив офіцер ЗСУ Ігор Лапін в ефірі Espreso. "Питання фінансової мотивації не вирішує ситуацію з мобілізацією", - констатував він.

Військовий нагадав, що у гострі періоди українці самі брали до рук зброю: у 2014 році, коли РФ вторглася на Донбас, у 2022 році - коли націлилася на всю Україну, тоді не стояло питання фінансового заохочення, але тоді ж Україна поховала найкращих з бійців.

"Тобто найбільш мотивовану піхоту у світі, на жаль, ми вже вклали в сиру землю. Їх замінили ті, хто не ухилився від військкомату, добросовісно пішовши на війну. Зараз великим питанням залишається те, хто замінить вже цих людей", - пояснив Лапін.

На його думку, до українців має дійти розуміння, що ця війна на роки, і що кожний опиниться на фронті. Зараз більшість військових особисто готові доплатити ті 100 тисяч гривень, аби повернутися з позицій додому. 

"Про які 200 тис. ми сьогодні говоримо. Тому питання не лише у фінансовій мотивації", - акцентував Лапін.

Він погоджується з тим, що добровольці мають отримувати більше грошей. Водночас влада має створити механізм різних виплат. "Тобто мобілізованим й добровольцям виплачували різні зарплати... Важливо донести, що воювати будуть всі. Однак добровольці будуть отримувати більше, а ті, хто піде за повісткою - менше", - вважає він.

В Україні військовим хочуть платити по 200 тисяч гривень

На тлі гучних дискусій у ВР та профільному комітеті щодо версій закону про посилення мобілізації та пунктів, які буде охоплювати "нове" законодавство, в Україні також лунає пропозиція підвищити деяким військовим зарплату до 200 тисяч гривень.

У лютому 2024 року міністр фінансів України Марченко коментував, що гроші держава може знайти. 

Водночас народний депутат від "Слуги народу" Юрій Мисягін стверджував, що йдеться про підвищення виплат військовим, які вже 2 роки знаходяться на передовій. 

Напередодні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки підтримав проект щодо щомісячних надбавок військовим та премій за знищену техніку РФ. Наприклад, за танк обіцяють фінансове заохочення в розмірі 200–370 тисяч гривень.

Вас також можуть зацікавити новини: