Роман Світан прокоментував знищення ще одного літака А-50 / колаж УНІАН, фото Міноборони РФ, скріншот

23 лютого було знищено ще один літак дального радіолокаційного виявлення А-50 російських окупаційних військ. Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан пояснив, як це відобразиться на перебігу війни.

Примітно, що за деякими повідомленнями, разом з А-50 "приземлити" могли Іл-22. Як зазначив експерт в ефірі "24 каналу", ці літаки завжди "ходять" поруч, оскільки Іл-22 переважно керує наземними військами, а А-50 фактично є летючим радаром, який бачить на 600 км вглиб.

"Коли ця пара разом у повітрі, то можна сказати, що це серйозна керуюча одиниця. Проте це такі "2 сараї з крилами", важкі транспортники, які дуже легко збиваються ракетами. Оптимальна дальність це 200 – 250 кілометрів. Це робоча дальність ракети С-200", – зауважив Світан.

Відео дня

За словами військового льотчика-інструктора, для загарбників це дуже серйозна втрата. Таких пар у них практично не лишилося. Крім того, потрібно "зльотувати екіпажі".

"Це приблизно те ж саме, якби ми, наприклад, потрапили HIMARS чи ATACMS в штаб армії. Тобто доволі таки серйозна втрата для росіян", – пояснив експерт.

Він вважає, що це буде видно навіть по наземних операціях з боку противника. Масштаби операційного впливу однозначно будуть зменшені. 

Збиття літака А-50

Ввечері 23 лютого 2024 року над Азовським морем було збито російський літак ДРЛВ А-50. За словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, саме цей літак координував атаку по Україні 7 лютого. 

Згодом інформацію про знищення А-50 підтвердив командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук. Він подякував розвідці та усім причетним до знищення ворожого борту. 

У Росії ж заявили, що в Краснодарському краї впали два "літальних апарати". Про збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення та управління А-50 окупанти вирішили мовчати.

24 лютого представник ГУР МО Андрій Юсов зазначив, що це була операція розвідки та Повітряних сил. За його словами, на борту збитого російського літака були 10 членів екіпажу – їх знищено, як і сам борт. 

Вас також можуть зацікавити новини: