Росія зірвала "інспекцію" поблизу Шумів на Донбасі / фото УНІАН

Погодженого в межах безпекової підгрупи Тристоронньої контактної групи виключно "одноразового інспектування" виключно однієї точки в районі Шумів на Донбасі не відбудеться у зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони.

Читайте такожКравчук підтвердив, що бойовиків пустять на "інспектування" українських позицій на Донбасі (відео)Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу президента України.

"Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає адекватно оцінювати події, що відбуваються", - йдеться в повідомленні

В Офісі президента вказали, що станом на ранок сьогоднішнього дня українська сторона отримала від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника.

"Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно "одноразового інспектування" виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони", - наголосили у президента Володимира Зеленського.

Також в ОП вказали, що ОБСЄ неодноразово підтверджувала, що українська сторона жодним чином не порушувала умов режиму припинення вогню на Донбасі. За шість тижнів від 27 липня Україна сумлінно дотримувалась усіх умов.

"Можемо й хочемо робити це й надалі, щоб перейти від "тиші" на Донбасі до сталого миру", - зауважили в ОП.

В Офісі президента констатували, що представники незаконних збройних формувань демонструють наявність у них зовсім іншої мети, а саме – піару замість миру.

Ситуація поблизу Шумів та погрози бойовиків: всі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвавши нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Згодом бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.