ЗРК Stormer / British Army

Україна вже найближчим часом отримає від Великої Британії зенітні ракетні комплекси Stormer. Про це оголосив британський прем’єр-міністр Борис Джонсон під час онлайн-звернення до Верховної Ради.

До того ж українські військові вже пройшли навчання тому цей комплекс може одразу стати на бойове чергування.

StarStreak і Martlet

На початку необхідно внести певну ясність у те, які зенітні системи вже передані до Збройних Сил Україною Великою Британією. Зокрема раніше повідомлялось про переносні зенітні ракетні комплекси StarStreak, які наші бійці вже успішно використовують декілька тижнів.

Але виявилось, що мова йде про ракети Martlet, які використовуються ту ж саму систему наведення, але, на відміну від StarStreak є повноцінною ракетою.

Також Martlet, на практиці, більш пристосований до пуску з ПЗРК, бо в оператора банально більше часу для наведення. Ракета Martlet має швидкість у 510 м/с, а дротики StarStreak - 1360 м/с. Здавалось, чим швидше, тим краще, але не тоді коли від цього залежить результат пострілу. Бо оператор має одразу після пуску довести ракету на ціль і коли треба знищити "Орлан-10", який висить на 500 метрах часу зі StarStreak на це банально немає.

Зовсім інша справа, коли пуск здійснюється з зенітного ракетного комплексу, коли оператор використовує повноцінний пульт керування, зі стабілізованим полем зору.

Самохідний ЗРК Stormer

Саме тому, для більш ефективного використання StarStreak і був розроблений самохідний зенітний ракетний комплекс. Його повна назва - Stormer HVM (High Velocity Missile). І, насправді, Stormer просто це назва гусеничного шасі.

Stormer HVM з’явився ще у 1997 році та, на відміну від багатьох інших ЗРК, не має радіолокаційної станції. Огляд повітряного простору здійснюється всеракурсною оптичною станцією із системою розпізнавання цілей. Наведення - за допомогою прицільного модуля з тепловізійним та лазерними каналами. Все це дозволяє робити пуск абсолютно непомітно для ворога, бо сам Stormer HVM нічого не випромінює.

ЗРК Stormer / British Army

Пускова установка розрахована на вісім ракет Martlet або StarStreak, дальність стрільби якими становить до 7 км. Фактично найближчим аналогом цього ЗРК в українській армії є "Стріла-10". Але можливості Stormer HVM, за рахунок тепловізора, системи наведення та сучаснішим ракетам - вищі.

Тобто на практиці Stormer HVM має посилити передній край оборони наших військових та забезпечити захист від ударних вертольотів та штурмовиків армії РФ.

Характеристики Stormer HVM

  • Екіпаж: 3 людини
  • Вага: 13,5 т
  • Потужність двигуна: 250 к. с.
  • Максимальна швидкість: 80 км / год
  • Кількість ракет: 6
  • Дальність стрільби ракетою Martlet: 6 км
  • Дальність стрільби ракетою StarStreak: 7 км

Вас також можуть зацікавити новини: