Експерт зазначив, що зараз дуже складно уявити, що взимку найближчим часом  буде значний рух / фото ua.depositphotos.com

На думку військового експерта Петра Черника, тимчасово окупований Крим вдасться очистити від російських окупантів, коли ЗСУ матимуть на озброєнні велику кількість авіації, ракетно-бомбового навантаження до неї та великої кількості далекобійних ракет.

Про це Черник заявив в ефірі телемарафону. Ведучі його запитали за ситуацію на Таврійському напрямку, де війська РФ збільшують активність артилерії, та лівобережжі Херсонщини, де Сили оборони продовжують контрбатарейну боротьбу. Зокрема, чого Україні очікувати взимку на цих ділянках.

На думку експерта, зараз дуже складно уявити, що на цих ділянках взимку найближчим часом  буде значний рух. Це пов’язано з тим, що ґрунт мокрий, а для того, щоб земля серйозно промерзла, треба, щоб міцні морози (понад 10 градусів) трималися кілька тижнів.

"Бо ми усвідомлюємо, що техніка дуже важка. Особливо, техніка натиску. Наприклад, танки, такі як Challenger 2, можуть важити 75 тонн", - сказав Черник.

Він додав, що на лівобережжі Дніпра наразі утворюється новий плацдарм та дуже важливо артилерійські позиції ворога якомога далі. Він додав, щоб було добре, якби військові змогли побудувати плацдарму на відстані 15 км від зрізу Дніпра.

"Тоді дійсно Херсон зможе дещо видохнути в частині саме тяжких артилерійських ударів. Бо якщо з ракетами та "Шахедами" можна боротися, то зі снарядами фактично неможливо... Якщо уважно подивитися на карту, то зрозуміємо: якщо посунути противника десь на 20 км, а краще на 40, то тоді повноцінно запрацюють HIMARS (високомобільні артилерійські ракетні системи – УНІАН)", - сказав експерт.

Він пояснив, що тоді всі логістичні артерії, що стосуються Перекопського перешийка, який сполучає тимчасово окупований Кримський півострів з материком, можна буде поставити під вогневий удар, а це вже дуже серйозна загроза самому південному плацдарму. За словами Черника, противник це добре усвідомлює, тому там зараз активна фаза контрбатарейної боротьби.

Водночас він додав, що Перекоп росіяни укріпили дуже сильно, з використанням бетону,  величезної кількості дотів, дзотів. Тому будь-які розмови щодо лобового штурму на цій дільниці  абсолютно недоречні.

"Крим упаде тільки завдяки великої кількості авіації, великої кількості ракетно-бомбового навантаження до неї та завдяки великої кількості далекобійних ракет", - наголосив експерт.

Він вважає, що найголовніша й найпринциповіше завдання ЗСУ, котре має бути реалізоване, – це руйнація Кримського мосту, який є головною артерією, яка забезпечує окупований півострів на 90% саме залізницею.     

"Бавовна" в Криму - останні новини

Нещодавно безпілотники атакували Генічеськ та північну частину окупованого Криму. Також повідомлялося  про вибухи у Сімферопольському та Джанкойському районі та було перекрито російський пункт пропуску "Джанкой".

Офіційно окупаційна влада РФ відзвітувала про роботу ППО в Севастополі та в районі Генічеська, а голова окупаційної влади Херсонської області Володимир Сальдо заявив про збиття нібито 15 цілей. Міноборони РФ заявило про збиття 26 українських безпілотників.  

Вас також можуть зацікавити новини: