ЗСУ отримали конфіскований ЗРК "Печора" російського виробництва / фото facebook.com/SecurSerUkraine

Міністерству оборони України передано незаконно ввезений на територію України російський зенітно-ракетний комплекс С-125 "Пєчьора".

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

Служба безпеки України спільно з Головною військовою прокуратурою, ДП "Укроборонсервіс" та Миколаївською митницею забезпечили передачу Міноборони України незаконно ввезеного на територію нашої держави російського зенітно-ракетного комплексу С-125 "Пєчьора".

Слідчі СБУ встановили, що у період 2007-2010 років посадовці ВАТ "Рособоронекспорт" (РФ), за попередньою змовою з іншими особами, незаконно переправили через митний кордон України зенітно-ракетний комплекс С-125 "Пєчьора" разом із 36 зенітними ракетами класу земля-повітря 5В27Д у повному бойовому оснащені, разом із супутнім обладнанням та іншим озброєнням.

"Вказану зброю представники РФ планували поставити до однієї з країн Східної Африки, стосовно якої Радою безпеки Організації об’єднаних націй введено ембарго", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожУкраїна освоїла виробництво артилерійських боєприпасів великого калібру (фото, відео)

В СБУ зазначають, що у січні 2019 року під час проведення співробітниками Головного слідчого управління та Департаменту контррозвідки СБУ під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури спільних слідчо-оперативних заходів зазначений ракетний комплекс було виявлено в одному зі складських приміщень у Миколаєві. Ухвалою слідчого судді 36 зенітних ракет із супутнім обладнанням та іншим озброєнням вилучено у ході обшуку як контрабанду, визнано речовими доказами та на них накладено арешт.

В СБУ нагадують, що 27 березня 2019 року на засіданні уряду України прийнято рішення про передачу всього вищевказаного озброєння Міністерству оборони України.

"Після завершення необхідних процесуальних дій у кримінальному провадженні, озброєння передається до Збройних Сил України, які отримають на бойове чергування сучасний ракетно-зенітний комплекс у складі цілого дивізіону", - сказано в повідомленні.