TSGT JIM VARHEGYI/wikipedia.org

Мексика може відчути на собі гнів північного сусіда, якщо купить гелікоптери у Росії. А за словами голови МЗС Росії, його країна справді веде переговори про це. Згідно з законами США, сусідня країна може зіштовхнутися з санкціями, якщо наважиться купити російську зброю.

Як пише Business Insider, заступник помічника Держсекретаря у справах Західної півкулі Гуґо Родріґез допустив можливість запровадження американських санкцій проти Мексики. Видання пояснює, що йдеться про закон про «Протидію ворогам Америки через санкції» (CAATSA), який був схвалений президентом Дональдом Трампом в 2017 році. В першу чергу, ініціатива була націлена проти Ірану, Північної Кореї й Росії.

Читайте такожРосіяни зімітували ракетний удар по есмінцю США в Чорному морі – розвідка

Відео дня

«Ми розглядали це питання. Ми, вочевидь, бачили протокол зустрічі голови МЗС Росії Сергія Лаврова з мексиканським секретарем з закордонних справ Марсело Ебрардом», - сказав Родріґез.

Зустріч очільників мексиканської й російської дипломатії відбулася минулого тижня в Мехіко. Після неї Лавров оголосив, що мексиканський уряд розглядає можливість купити гелікоптери у «Рособоронекспорт».

«Ми читали його з великим інтересом і занепокоєнням. Виходячи з нашого попереднього дослідження, здається можливим, що такий продаж потенційно може запустити санкції відповідно до CAATSA», - пояснив Родріґез.

Читайте такожСША запровадили масштабні санкції проти Росії

Він додав, що на рівні посольств американська сторона попередила Мексику про таку загрозу.

«На рівні Вашингтону ми піднімали цю сферу занепокоєнь в розмові з нашими колегами у Мехіко, щоб донести це до уряду Мексики», - додав заступник Держсекретаря.

Видання нагадує, що в арсеналі мексиканської армії вже є досить великий флот гелікоптерів Мі-17, вироблених в Росії.