Британський військовий пояснив, як Україні допоможуть танки Challenger 2 / фото army.mod.uk

Танки закордонного виробництва, зокрема, очікуваний британський Challenger 2, допоможуть Україні під час ймовірного весняного наступу, заявив віце-маршал британської авіації у відставці Шон Белл.

Як Белл зазначив в ефірі Sky News, якщо Україна хоче перемогти у війні, розв'язаній Росією, їй "потрібно буде перейти до наступу". Якщо Україна все ж розпочне весняний наступ – знадобляться танки.

"Багато говорили про весняний наступ, якщо це спрацює – вони відчайдушно потребуватимуть танків. У них багато танків, але всі вони танки колишнього Радянського Союзу, які відносно вразливі, особливо якщо вони збираються атакувати Росію", – зазначив Белл.

Відео дня

ВІйськовий також акцентував, що німецькі танки також могли б підійти. Він вважає, що рішення Великобританії надати свої танки має спонукати Німеччину теж піти на це.

Однак, наголошує Белл, навчання військових із цією важкою технікою займе чимало часу.

"Якщо вони хочуть розпочати цей весняний наступ, їм потрібно рухатися з цим розгортанням", – додав він.

Танки Challenger 2 для України

В суботу, 14 січня, британський прем’єр Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову, під час якої голова уряду Великобританії окреслив прагнення його країни посилити підтримку України, "зокрема шляхом надання танків Challenger 2 та додаткових артилерійських систем". 

За інформацією ЗМІ, британський прем'єр-міністр погодився негайно надати Україні чотири бойові танки Challenger 2, і ще вісім – найближчим часом.

Напередодні стало відомо, що Великобританія вперше розглядає можливість поставки танків для України. Пізніше в британському уряді журналістам підтвердили плани передати саме Challenger 2. В разі їх передачі Великобританія стане першою західною країною, яка надала Україні сучасні важкі бойові танки.

Challenger 2 - що це за танк

Challenger 2 – основний бойовий танк сухопутних військ Великобританії. Він перебуває на озброєнні британської армії з 1994 року.

Це добре броньований танк, вежа та корпус якого захищені бронею другого покоління Chobham, також відомою як Dorchester, деталі якої засекречені. 

Він оснащений 120-міліметровою танковою гарматою та здатний рухатися зі швидкістю 59 км/год на дорозі та 40 км/год бездоріжжям.

Вас також можуть зацікавити новини: