Ступак розповів, що танк Abrams має інший двигун – газотурбінний / колаж УНІАН, фото US Army, Facebook Івана Ступака

Воєнний експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак пояснив, чому американські танки M1 Abrams так довго не передають Україні.  

"Це зовсім інший танк, не схожий на ті, до яких звикли наші військові. Він має інший двигун – газотурбінний, у той час, як у танків Leopard і T-72 – дизельні двигуни. Також у нього – інша система вимірювання, але зрозуміло, що фути і дюйми перекладуть", - сказав він в інтерв’ю УНІАН.

Експерт зазначив, що крім того, треба навчити наших фахівців обслуговувати ці танки.

Відео дня

"Це ж не просто – взяв кувалду, постукав і нормально. Це зовсім інша техніка, з великою кількістю електроніки, якою теж треба вміти користуватися. Ще одне питання – запасні частини. Якщо вилетіла якась шестерня, як її знайти у купі тих запасних частин, які нам передадуть? Там якась нумерація, індекси. Цьому треба навчити", - сказав Ступак.

Він вважає, що процес передачі тривав так довго тому, що американці знімали з цих танків частину електроніки та броню зі збідненим ураном, які нам не передадуть.

"Бо це – ноу-хау, а американці бояться, щоб це не потрапило до рук росіян. Тобто, вони бояться, що росіяни можуть отримати доступ до їх технологій. І, хоча відтворити не зможуть, але зможуть передати китайцям", - додав Ступак.

Танки Abrams для України - деталі

Танки Abrams скоро будуть на полі бою в Україні, заявив глава Пентагону під час засідання "Рамштайна". Він також зазначив, що внесок США у військову допомогу Україні "був потужним і залишається таким".

"Тому ми будемо тісно співпрацювати з українськими партнерами, щоб всю допомогу, яку ми надаємо Україні, використовували ефективно і повинно. Ми говоримо про танки Abrams, які вже ось-ось будуть на полі бою в Україні", - сказав Остін.

Вас також можуть зацікавити новини: