Експерт зазначив, що для захисту росіянам потрібна чимала кількість комплексів ППО / фото REUTERS

У Телеграм-каналах гуляє відео, відзняте одним автомобілістом-любителем, на якому на околицях Тули росіяни розгортають свої сили ППО. Тула - це на південь від Москви, ближче до українського кордону. Тож очевидно, що це більше захист не самої Тули, а Москви від атак з повітря. 

На запитання ведучого 1+1, які сили потрібні росіянам, щоб захистити Москву від ймовірних якихось атак дронів, скільки таких сил ППО їм потрібно розставити по периметру, український військовий експерт Владислав Селезньов відповів: 

"Якщо ми з вами будемо звертати увагу на заяву російської пропаганди, то вона намагається переконати всіх і вся, що, мовляв, система ППО над Росією, зокрема над Москвою, є найпотужнішою у світі. Ну, можливо, в якості конкурента системи ППО над Москвою та Кремлем може бути система ППО над Кримом та головною базою Чорноморського флоту РФ - над Севастополем.  Але ж ми бачимо, що ті бавовни, які час від часу трапляються, не лише в передмістях Москви, а й безпосередньо в самій столиці РФ, не відповідають тим заявам російських пропагандистів".

Експерт зазначив, що для захисту росіянам потрібна чимала кількість комплексів ППО. Але, продовжив він, тут виникає проблема: чимало комплексів протиповітряної оборони перебувають на українському фронті, щоб прикривати бойові порядки окупантів від дій українських захисників. 

Селезньов повідомив, що техніки цього спрямування не так багато у росіян, хоча, звісно, набагато більше, ніж в українських сил оборони. 

Він зауважив, що "тут ми маємо розуміти про таке: чим більш жваві будуть бойові дії українських сил оборони на фронті, тим більшу увагу, в тому числі російські оператори систем ППО, матимуть звертати саме на ці ділянки фронту, на ці ділянки російсько-українського протистояння. А прикриття важливих об'єктів на території РФ буде набагато складнішим, бо об'єктів дуже багато, а сил недостатньо для того, щоб все і вся повністю закрити". 

Експерт розповів, що фактично 20 років російську армію готували де-факто до війни з Україною, але через корупцію в Росії та брехню чимало речей не було зроблено.

"Одна з ключових причин, яка допомагає нам зараз боротися з російськими окупантами, то є російська корупція, російська брехня і російське "авось". Бо фактично 20 років російську армію готували де-факто до війни з Україною, але ж чимало грошей було розкрадено,  чимало речей не було зроблено, але про то було заявлено, що зроблено, і це нам на руку", - розповів Селезньов.

Спікер зауважив, що все ж не можна недооцінювати ворога. Його треба нищити. 

"Хоча, знову ж таки, ми в жодному разі не маємо права недооцінювати ворога, бо ворог підступний, ворог потужний і нам його треба нищити, бо єдиний шлях до сталого миру, не лише в Україні, а в Європі - це руйнування російської військової міці, доведення до того рівня, щоб російська армія не мала змогли погрожувати будь-кому в світі", - підсумував Селезньов.

ППО в Москві

У січні 2023 року в мережу "злили" кадри встановлення ППО на дахах бізнес-центру й будівлі Міністерства оборони Російської Федерації в Москві.

Крім того, в одному з районів Москви розгорнули дивізіон С-400. За інформацією журналістів, комплекси протиповітряної оборони розосередили по всьому Підмосков'ю.

Вас також можуть зацікавити новини: