Винищувачі F-16 потрібні Україні для контрнаступу / фото US Air Force

Представники України неодноразово закликали надати винищувачі F-16 для протистояння з Росією. Наразі такого рішення не ухвалила жодна країна. 

Координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник в інтерв'ю "Обозревателю" заявив, що західні літаки - якісне посилення як оборонних, так і наступальних спроможностей України.

Він наголосив, що варто говорити лише про конкретні поставки винищувачів - Словаччина й Польща передадуть Україні МіГ-29. А от надання нам F-16, Mirage, F-18 – це поки що з категорії теоретичної можливості. Тож не варто наразі їх враховувати, говорячи про контрнаступ.

Відео дня

За словами Мельника, рішення про передачу винищувачів, зокрема, F-16 можуть ухвалювати й півроку.

Експерт пояснив роль винищувальної авіації у контрнаступі: вона перешкодить російським спробам панування у повітрі, виконає свою частину функцій протиповітряної оборони.

Особливо допоможуть західні винищувачі у звільненні окупованого Криму, пояснює Мельник. Адже через вузький перешийок, яким півострів зв'язаний з материковою Україною, складно перекидати наземні сили. "І авіація тут відіграватиме критичну роль. Очевидно, що буде велика потреба у протидії російській морській компоненті. Тобто дійсно авіація буде відігравати надзвичайно важливу роль", - підсумував військовий експерт.

Винищувачі для України

Раніше у Повітряних силах ЗСУ заявляли, що Україна зможе дуже швидко звільнити окуповані території, якщо отримає американські винищувачі F-15 та F-16. Та наразі жодна з країн не погодилася їх передати. 

Так, міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін вважає, що багатоцільові літаки F-16 не допоможуть Україні на цій стадії війни.

Польща передасть Україні чотири літаки МіГ-29. А Словаччина погодилася передати ще 13 таких літаків.

ЗМІ повідомляли, що Франція хоче поставити Україні 40 винищувачів свого виробництва - Mirage 2000-9.

Вас також можуть зацікавити новини: