Крейсер "Петр Великий" вже давно потребує ремонту / фото wikimedia.org

Росія може списати важкий атомний ракетний крейсер "Петр Великий", який є флагманом Північного флоту. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко зазначив, що це останній корабель такого типу, який знаходиться в строю флоту РФ.

"З 2014 я пильно спостерігав за процесом ремонту і модернізації важкого атомного ракетного крейсера проекту 11442 "Адмірал Нахімов". Його відправили на ремонт в 1997 і він досі на ньому знаходиться. Зрозуміло, у багатьох виникає питання, а до чого тут "Петр Великий"? ВАРК "Петр Великий" є останнім кораблем даного типу, що знаходяться в строю російського флоту. При цьому, перебуваючи в строю, він ще в 2019 році вимагав виведення на ремонт, але місце для відправки на ремонт було зайнято його калікою... колегою ВАРК "Адміралом Нахімовим", – розповів експерт у своєму Telegram-каналі.

За словами Коваленка, відразу після виведення з ремонту "Нахімова" росіяни збиралися загнати на верф "Петра Великого". Однак ці плани у росіян ніколи не виконувалися, оскільки Росія не здатна завершити ремонт настільки складного корабля.

Відео дня

"Спочатку, прес-служба "Севмаша" обіцяла здати ВАРК "Адмірал Нахімов" в 2019-му, але коли щось пішло не так, заступник міністра оборони Росії Олексій Криворучко обіцяв здати "Нахімова" в 2022-му, потім заговорили про 2023-й... А "Петя" в цей час вже кашляв гаром. Корабель, який потребував термінового ремонту ще 5 років тому, продовжував весь цей час залишатися в строю. Результат? Інформація про плани його списати. І це не дивно, адже якщо не змогли завершити за 26 років ремонт "Нахімова", то що буде з "Петром", якому досі місця немає на верфі?" – наголосив Коваленко.

Експерт також поцікавився, яку техніку росіяни спишуть наступною.

"На тлі низки списань просто цікаво, який черговий російський карго-культ з області ВПК буде оголошений закритим, безуспішним, безглуздим і більше не буде тим, "не має аналогів у світі". Т-14 "Армата"? Су-57? "Адмірал Кузнєцов"? Насправді претендентів стати наступним на урізання багато", – резюмував Коваленко.

Списання техніки в Росії: останні новини

У Росії можуть списати крейсер "Петр Великий". Причина в тому, що йому потрібна модернізація, а вона буде дуже витратною. Після списання корабля, його ім'я хочуть присвоїти стратегічному атомному підводному ракетоносцю проекту 955А "Борей-А".  

Раніше стало відомо про списання підводного човна типу "Лада" – "Санкт-Петербург", який не пробув в строю і двох років. Його прийняли до складу російського флоту в 2021 році.

Вас також можуть зацікавити новини: