Багато систем Patriot є на зберіганні в США / фото REUTERS

Військовий експерт Валерій Рябих зазначив, що в той час, коли потерпають від ракетних ударів РФ українські міста, системи ППО простоюють на території країн НАТО.

За його словами, системи ППО подібні Patriot є, у першу чергу в арсеналах країн - членів НАТО, які розташовані на території Європи.

"Крім того, доволі багато таких систем є на зберіганні в США. Мова йде, що зараз на тлі посилення терору з боку РФ у вигляді жорстких бомбардувань території України з використанням керованих авіаційних бомб, тактичних ракет, цілком можливо знайти до десятка одиниць Patriot. Це підвищить спроможності нашої ППО, поки ми не отримаємо якісь інші можливості, які можуть бути пов'язані з виробництвом власної системи ППО або з надходженням західної авіації", - сказав розповів він у ефірі Еспресо.

Відео дня

Рябих вважає, що є системи ППО, які можна було перерозподілити.

"Ми вже бачили подібні приклади, коли Україна отримала напередодні сезону цього російського терору деякі системи у так звану оренду. Деталей ми не знаємо, але щонайменше повідомлялося про передачу Україні кількох таких систем ППО. Тож і у такому випадку слід говорити, що резерви на передачу подібних систем Україні у партнерів є. У цьому є сувора необхідність і наші партнери повинні зробити такі, можливо, у них непопулярні рішення, але вони необхідні для безпеки й самої Європи", - пояснив експерт.

Patriot для України - деталі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Сполучені Штати Америки негайно вживають заходів на заклик України надати додаткові системи протиповітряної оборони Patriot. 

Німеччина також ініціює терміновий пошук систем протиповітряної оборони для посилення українського захисту, зокрема Patriot. Про це міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Німеччини Аналена Бербок.

Вас також можуть зацікавити новини: