Росіяни встановлюють на Shahed 4G-модеми / фото t.me/serhii_flash

Росіяни почали встановлювати на дрони-камікадзе Shahed-136 4G-модеми з сім-картами українських операторів. Як пише військовий портал Defense Express, поки це робиться досить кустарно і нагадує експеримент, про що свідчать фото, які з'явилися у мережі. Зазначається, що у разі відсутності протидії така "модернізація" БПЛА може допомогти росіянам.

"Зараз все кріпиться в прямому сенсі слова на липкій стрічці, а саме рішення використовує найпримітивніше з'єднання окремих готових виробів у вигляді 4G-модему, повербанка і додаткових антен. Але, очевидно, результат застосування таких тестових систем в подальшому може призвести до їх вже штатної установки", - йдеться у публікації.

Передбачається, що встановлюють модеми для передачі даних з самого Shahed і не тільки:

Відео дня

"Це можуть бути поточні координати, параметри польоту і т.д., що дозволяє ворогові розуміти, де саме і який дрон полетів або навпаки був збитий. А завдяки цьому вже будувати нові маршрути для обходу ППО. Друге - можливість передачі даних для зміни маршруту вже під час його польоту. Крім цього, використання мережі стільникового зв'язку може служити і для навігації на основі стандартної для багатьох операторів функції LBS".

Експерти дійшли висновку, що навіть у разі придушення супутникової навігації Shahed з такою додатковою системою може "обнуляти" похибку власної примітивної інерціальної системи, а також ідентифікувати спуфінг супутникової навігації.

РФ встановлює 4G-модеми на Shahed - як протидіяти

Зазначається, що ефективно протидіяти цьому необхідно на рівні держави: як регулятор мобільного зв'язку, так і конкретний оператор, цілком може застосувати тимчасове обмеження функціонування своєї мережі у разі загрози.

Вас також можуть зацікавити новини: