Леопрад 1 - танк 1960-х років / фото wikimedia.org

Бельгія може поставити Україні танки Leopard 1, раніше зняті з озброєння і продані приватному підприємцю. Зараз йдуть переговори про викуп бронемашин назад. Про це повідомляє Reuters.

Після зняття з озброєння бельгійської армії "Леопардів" першого покоління вони були продані бізнесменові Фредді Верслуйсу. Зараз він готовий продати їх назад, але вже з солідною націнкою.

"У світі ще є країни, які мають ці танки Leopard 1. Так що завжди є можливість або продати запчастини, або продати додаткові танки цілком", – зазначив Верслуйс.

Відео дня

За інформацією бельгійського Міноборони, бізнесмен купив у них близько півсотні списаних танків по 10-15 тисяч євро за штуку. Тепер же він готовий повернути їх в обмін на 300-500 тисяч євро за одиницю.

Сам Верслуйс стверджує, що з 50 куплених тоді танків лише 33 виявилися придатними для використання. В ціну перепродажу бізнесмен включив роботи з переобладнання та обслуговування цих машин.

Стверджується, що танки можна підготувати до відправки в Україну за кілька місяців. Однак переговори все ще тривають.

Слід зазначити, що танк Leopard 1 - досить стара машина, розроблена на початку 1960-х, є ровесником радянського Т-64. Однак "Леопард" випускався аж до середини 1980-х, пройшовши кілька етапів глибокої модернізації.

Поставки танків в Україну - останні новини

Президент Туреччини Реджеп Ердоган розкритикував поставки танків Україні. На його думку, дане рішення не допоможе вирішити проблеми, які створює Російська Федерація.

Військовий експерт заявив, що танки Leopard можуть з'явитися на полях битв в Україні вже через кілька тижнів. На його думку, найбільш мотивовані українські бійці, які мають досвід ведення бойових дій з українськими або радянськими танками, опанують "Леопарди" менш ніж за місяць.

В першій хвилі ЗСУ отримають до 140 одиниць західних танків. "Танкова коаліція" налічує зараз 12 учасників, але ще рано називати всі країни коаліції і їх практичні внески.

Вас також можуть зацікавити новини: