Путін півгодини літав на ракетоносці Ту-160М / Фото - ОАК

У четвер, 22 лютого, в Росії заявили, що диктатор Володимир Путін здійснив політ на моденізованому ракетоносці Ту-160М. Йому були продемонстровані відразу чотири літаки: два з них були модернізовані, а ще два – були зібрані з радянських "заготовок", проте так і не здані Міноборони РФ.

Як розповів у коментарі виданню "Фокус" авіаексперт Анатолій Храпчинський, зараз не можна сказати, які саме роботи над Ту-160М проводить Росія, оскільки в офіційних заявах може бути пропаганда. Однак він зазначив, що у цих літаків дуже малий робочий ресурс. 

"З мого боку є розуміння, що є потреба в поліпшенні. Якщо ми говоримо про модернізацію, то це поліпшення засобів носіїв, тобто двигунів. Тому що у них дуже малий робочий ресурс. Там стоять двигуни НК-32, вони мають всього близько трьох тисяч годин ресурсу і тисячу годин міжремонтний ресурс. Хоча знову-таки, російські медіа продовжують розповідати про те, що вони збільшили ресурс до тисячі п'ятисот і так далі. Але мені складно в це повірити, з урахуванням тих втрат, які були з 90-х років. Далі – авіоніка, вся радіоелектронна частина повинна все ж змінюватися, тому що треба в ногу з часом крокувати", – розповів він.

Відео дня

При цьому експерт зазначив, що з урахуванням обмежень, важко сказати, чи зможуть росіяни поставити кращу техніку і засоби РЕБ або радіорозвідки для заміни наявної. Крім того, він переконаний, що мова не про нові двигуни. За словами Храпчинського, йдеться скоріше про ремонт Ту-160М для продовження термінів експлуатації, ніж про модернізацію. 

"Я б назвав це просто звичайним ремонтом, який допоможе їм ще їх далі експлуатувати, тому що повернемося до того, що було в 1991 році. Тоді частина літаків була порізана за програмою зменшення озброєння між Сполученими Штатами і колишніми країнами Радянського Союзу. А ті літаки, які залишилися, вони були з обмеженим ресурсом", – додав він.

За даними з відкритих джерел, РФ має близько 15 літаків Ту-160, з яких невідомо скільки знаходиться в боєготовому стані. Вісім з них були отримані від України. Але замість Ту-160М "Білий лебідь" ворог частіше використовує для атак по Україні бомбардувальники Ту-95. І цьому є причина.

"Чому старий Ту-95 використовують? Тому що можна їх "і в хвіст і в гриву" використовувати і не боятися, тому що вони там по ресурсу достатні. У них там двигуни НК-12 на 33 тисячі льотних годин. Вони не дуже й примхливі. Вони поставили пілони, щоб можна було повісити ракети Х-101, тому що всередину вони не поміщаються, так як готувалися для ракет Х-55 або Х-555, які значно менше. Це значно погіршило аеродинаміку літака. Це навантажило крило і двигун. І вони про це говорили, що треба модернізувати, міняти і посилювати крило", – пояснив Храпчинський. 

Ту-160М: характеристики ракетоносця

У Росії кажуть, що для модернізації літака Ту-160М вони використовують передову авіоніку і оновлені двигуни НК-32-02. Також пропагандисти заявляють, що буде поповнено ракетне озброєння – на ракетоносці хочуть інтегрувати "гіперзвукові" ракети.

Що стосується технічних характеристик Ту-160М, то радіус його дії становить до 5500 кілометрів. На озброєнні можуть бути ракети Х-101/Х-102, Х-55СМ, Х-555.

Максимальна швидкість літака становить 2200 км/год, а максимальна польотна стеля – 16 км. Водночас максимальна злітна маса ракетоносця – 275 тонн.

Вас також можуть зацікавити новини: