США продовжать стежити за політичними подіями в Афганістані / REUTERS

США шукають варіанти розміщення сил і техніки у Центральній Азії та на Ближньому Сході після того, як американські й союзні війська покинуть Афганістан найближчими місяцями.

Про це пише Wall Street Journal.

Читайте такожВМС США затримали судно з партією російської зброї (фото, відео)У зв’язку з активізацією підготовки з виведення військ американське командування хоче, щоби бази для військ, БПЛА й бомбардувальників підтримували афганський уряд, стримували рух Талібану й контролювали інших екстремістів.

Відео дня

Йдеться про можливе розміщення військ в Узбекистані або Таджикистані, оскільки ці країни межують з Афганістаном. Але серйозна російська присутність і зростаюча присутність Китаю в регіоні, а також напружені відносини США з цими країнами ускладнюють плани Вашингтона.

Поки жодних запитів про бази в Центральній Азії не надсилали — у Пентагоні зважують всі варіанти.

Відведення військ США  з Афганістану: що відомо

  • WSJ повідомляв, що деякі країни стурбовані можливим відходом з Афганістану військ Туреччини, яка протягом багатьох років забезпечувала безпеку в аеропорту Кабула. За інформацією видання, Туреччина вже повідомила США і НАТО про можливе виведення військ. Через відхід турецьких сил деяким західним країнам доведеться переглянути плани щодо збереження навіть скороченого дипломатичного контингенту в країні, передає kommersant.
  • Раніше США повідомили, що військові, необхідні для охорони американського посольства в Кабулі, залишаться після виведення військ.
  • Міноборони США вирішило посилити захист американських військ на період відходу. 30 квітня на тлі початку виведення військ на сході Афганістану стався теракт, внаслідок якого загинули близько 30 осіб.