REUTERS

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) вирахував так званого "нульового пацієнта" епідемії хвороби, викликаної вірусом Ебола (ХВВЕ), що панує в Західній Африці. Ним виявився дворічний хлопчик з Гвінеї, який помер 6 грудня 2013 року. Слідом за ним протягом місяця померли також його 4-річна сестра й мати, передає ТАСС.

Група експертів, ґрунтуючись на медичних документах і розмовах з лікарями, відстежила весь процес поширення вірусу. Так представникам ЮНІСЕФ вдалося виявити першу людину, що захворіла на Еболу, сім'я якої проживала у населеному пункті Гекеду в Гвінеї - майже на перетині кордонів Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне, що, у свою чергу, послужило подальшому швидкому поширенню вірусу.

Читайте такожВчені з'ясували вік вірусу Ебола

Відео дня

Через чотири місяці після того, як у грудні померла дитина, число загиблих від лихоманки в селі досягло 14 людей. Увагу Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) вірус привернув лише в березні 2014 року.

"Люди біжать зі своїх сіл, кидають заражених родичів, навіть дітей напризволяще", - сказав представник ЮНІСЕФ Фассу Ісідор Лама.

Читайте такожУ Швейцарії 120 добровольців візьмуть участь у випробуваннях вакцини проти вірусу Ебола

За останніми даними ВООЗ, кількість людей, інфікованих вірусом Ебола, перевищила 10 тис. осіб, при цьому понад 4,9 тис. померли. Переважна більшість заражених людей припадає на три країни - Гвінею, Ліберію та Сьєрра-Леоне.