Віктор Орбан / REUTERS

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звинуватив Європейський парламент у спробі «шантажувати» Будапешт, оскільки законодавці почали розглядати дисциплінарні заходи проти його країни.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Депутат з Нідерландів Джудіт Сарґентіні, яка написала доповідь щодо Угорщини та партії «Фідес» Орбана, 11 вересня повідомила парламенту в Страсбурзі, що документ «всебічно перераховує» напади на ЗМІ, національні меншини та порушення верховенства права.

Відео дня

Читайте такожВ Європарламенті хочуть запровадити санкції проти Угорщини

Ці напади «явно суперечать» цінностям ЄС, сказала вона.

Євроскептик Орбан засудив цю доповідь як «зловживання владою», заявив, що вона містить «серйозні фактичні викривлення» і пообіцяв, що Угорщина «не погоджується з цим шантажем».

Звіт «ображає Угорщину і ображає честь угорської нації», – сказав Орбан.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні депутати Європарламенту обговорювали питання про можливе порушення Угорщиною основоположних принципів ЄС. Вже 12 вересня євродепутати проголосують за резолюцію, яка може позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС.

У доповіді, підготовленій євродепутатом від Нідерландів Джудіт Саргентіні, йдеться про корупцію в Угорщині, проблеми в конституційній, виборчій та судовій системах, погіршення ситуації зі свободою слова і тиску на громадянське суспільство.