Ілюстрація REUTERS

Бельгійське міністерство оборони розглядає можливість заборонити солдатам, які беруть участь у закордонних місіях, користуватися смартфонами, на які можна встановити застосунки з функцією геолокації. Причиною цього є побоювання шпигунства, особливо з боку Росії, повідомили бельгійські ЗМІ.

Читайте такожКілька країн ЄС створили коаліцію європейських збройних сил

Як пише “Німецька хвиля”, зараз триває перегляд правил для усіх бельгійських військових, які розміщені в країнах Балтії, зокрема поблизу кордону  з Росією. Їм більше не буде дозволено використовувати свої смартфони в "певних регіонах і за певних обставин", повідомила місцева агенція новин Belga.

Відео дня

На початку січня до Естонії мають прибути 250 бельгійських військових для участі в складі багатонаціонального батальйону в рамках операції НАТО.

Минулого року Нідерланди попередили про ризики, пов'язані з відстеженням діяльності з мобільного застосунка для спортивної підготовки, який збирав дані про військових з 69 країн.

У січні Пентагон заборонив своїм службовцям користуватися функцією геолокації у застосунках і на будь-яких пристроях у місцях проведення операцій. Газета The Washington Post повідомила, що секретні дані про розташування військових баз США з'явились в публічному доступі на інтерактивній карті The Global Heat Map додатку Strava, який показує активність користувачів популярних фітнес-трекерів. Зокрема, на карті можна було простежити переміщення американських військових в Іраку та Сирії.