Санкції ЄС проти Ірану вступлять в силу 9 січня / фото УНІАН

Євросоюз вводить нові санкції проти Ірану.

Як повідомив у своєму мікроблозі в Twitter міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен у вівторок, 8 січня, штрафні заходи спрямовані проти іранських спецслужб "у зв'язку з їх злочинними задумами, які плануються на європейській території". "Сильний сигнал ЄС про те, що ми не сприймаємо таку поведінку в Європі", - продовжив міністр, пише DW.

Уряд Нідерландів на своєму сайті повідомив, що ЄС, почасти за рекомендацією Гааги, ввів санкції проти іранського міністерства інформації, яке очолює спецслужби, а також двох іранців. Причиною стало звинувачення в причетності до підготовки нападів на території ЄС, йдеться далі в повідомленні. Брюссель очікує, що Іран буде співпрацювати, щоб відповісти на виниклі до нього питання, і при необхідності допоможе слідчим діям.

Відео дня

Читайте такожСША заблокували постачання російських літаків Sukhoi Superjet в Іран

У нідерландських спецслужб є "вагомі підстави" вважати, що Іран причетний до нападу на двох громадян Данії іранського походження, які критикували політику Тегерана. Інциденти сталися в Алмере в 2015 році і в Гаазі в 2017 році. Влітку 2018 року іранський посол був викликаний в МЗС Нідерландів у зв'язку з подією, двоє співробітників іранського посольства були вислані з країни.

Джерело інформагентства dpa в дипломатичних колах у Брюсселі повідомило, що штрафні заходи були узгоджені міністрами загальноєвропейських справ країн ЄС 8 січня і наберуть чинності на наступний день. Вони включають в себе заборони на в'їзд і заморожування активів у країнах Євросоюзу.

Наприкінці вересня, за даними датської спецслужби, було попереджено напад на групу проживаючих в Данії іранців, які виступають за незалежність регіону навколо іранського міста Ахваз. В обох випадках слідчі поклали відповідальність на іранські спецслужби. Тегеран відкинув свою можливу причетність.