Японія не визнає належності Росії островів південної частини Курильської гряди / Eugene Kaspersky via flickr.com

Сьогодні в ряді міст Росії відбулися акції проти можливої передачі Японії частини островів Курильської гряди.

У Москві узгоджений з владою мітинг на Суворовській площі підтримали ряд лівих і націоналістичних організацій. На акцію прийшли близько тисячі людей, повідомляє Радіо Свобода.

Дехто з виступаючих - зокрема, президент Академії геополітичних проблем Леонід Івашов і представник РПЦ Всеволод Чаплін - закликали владу не лише не передавати Курили Японії, а й «приростати новими землями», особливо українськими.

Відео дня

«Крим - гарний контрнаступ, але його замало. Втрачено столицю нашої давньої Русі - Київ. Її треба повертати, як і землі, які її оточують», - заявив Чаплін.

Більшість із виступаючих вимагали також відправити у відставку уряд, при цьому не згадуючи у своїх промовах президента Володимира Путіна.

Як повідомляє «Сибирь.Реалии», в Хабаровську погоджено мітинг проти можливої передачі частини Курильських островів Японії і будівництва ядерного могильника в Приморському краї зібрав близько 500 осіб.

Читайте такожТерорист Гіркін закликає до масових акцій протесту в Москві (відео)

Активісти «Другой России» провели також акцію біля консульства Японії в Петербурзі. Одного з них, як повідомляється, було затримано.

Пікети проти передачі Курил пройшли також у Находці і в Калінінграді.

Напередодні в Південно-Сахалінську на неузгоджену акцію проти передачі Південних Курил Японії зібралися близько 300 осіб. «Сибирь.Реалии» повідомив про одного затриманого.

Японія не визнає належності Росії островів південної частини Курильської гряди - Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї. Через суперечку про належність островів Росія і Японія досі не підписали мирного договору після Другої світової війни.

14 листопада 2018 року після зустрічі лідерів Росії і Японії прес-секретар Дмитро Пєсков розповів про плани повернутися до декларації 1956 року, згідно з якою Москва погоджувалася передати японській стороні два з чотирьох островів. МЗС Росії згодом заявляв, що умовою підписання мирного договору є визнання російського суверенітету над усіма Курильськими островами. Очікується, що 21 січня в Москву для продовження переговорів прибуде прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе.