США ввели санкції проти компанії PDVSA / David Dibert, pexels.com

Влада США ввела санкції проти венесуельської державної нафтової компанії PDVSA.

Про це повідомив радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон, передає РБК з посиланням на Reuters.

"Ми продовжимо розкривати корупцію Мадуро і його поплічників, і наші дії означають, що вони більше не зможуть присвоювати собі активи венесуельського народу", - зазначив Болтон.

Відео дня

Однак міністр фінансів Стівен Мнучин пояснив, що адміністрація США буде видавати тимчасові ліцензії, які дозволять проводити деякі транзакції з PDVSA.

Читайте також"Їх там немає": у Путіна відреагували на повідомлення про відправку російських найманців до Венесуели

Крім того, "донька", що належить венесуельської компанії, нафтопереробний оператор Citgo Petroleum в США, зможе продовжити роботу за умови, що отримані нею гроші не будуть направлятися Мадуро і його оточенню. За словами Мнучина, Citgo - власність "Венесуели і справжніх лідерів країни".

PDVSA є найбільшим джерелом доходів у Венесуелі і володіє американською нафтопереробною компанією Citgo Petroleum, найважливішим іноземним активом Венесуели. Американські чиновники заявили, що санкції проти PDVSA спрямовані на те, щоб перешкодити уряду Ніколаса Мадуро відкачати кошти з нафтової компанії.

За словами Болтона, США заблокують $7 млрд в активах PDVSA, а також понад $11 млрд втрачених експортних надходжень. Мнучит уточнив, що Citgo у Сполучених Штатах зможе продовжити роботу за умови, що кошти будуть надходити на заблоковані рахунки.

Раніше глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо, який проголосив себе виконуючим обов'язки президента, заявив, що приступає до формування нового керівництва нафтової компанії PDVSA. За його словами, це необхідно, щоб зберегти зарубіжні активи у власності Венесуели.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Ніколас Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін.

США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, що привів цю країну до гуманітарної кризи. 21 січня у столиці країни Каракасі група військових зажадала усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Венесуели Гуайдо оголосив себе виконуючим обов'язки глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин із США. Міністр оборони Венесуели Володимир Падріні Лопес заявив, що армія не визнає спікера парламенту Хуана Гуайдо президентом країни.

Мадуро заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення строку повноважень у 2025 році.