За словами експерта, Україна є «фокусом змагальності» з одного боку РФ, з іншого - Євросоюзу і США / vk.com

Росія останнім часом значно зменшила військову присутність у країнах колишнього СРСР.

Як передає кореспондент УНІАН, про це старший аналітик Інституту безпекових досліджень Європейського Союзу (Франція) Станіслав Секрієру повідомив на прес-конференції в Києві.

За його словами, Україна є «фокусом змагальності» з одного боку РФ, з іншого – Євросоюзу та США.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Netflix транслює пропаганду Росії

«Ми, аналізуючи розвиток ситуації за останні десять років, не можемо ігнорувати вплив третіх країн на регіон (країн «Східного партнерства» - УНІАН) – це країни Середнього та Близького Сходу і Китай. Основними факторами зовнішньої політики цих країн є те, що вони пройшли період інтенсивного економічного зростання, що призвело до посилення їхньої зацікавленості у зовнішньополітичних процесах. Другий аспект – це питання безпекових інтересів», - зауважив експерт.

Він додав, що країни Середнього та Близького Сходу і Китай впливають на розвиток політичної та інших видів ситуацій в регіоні довкола України.

«Ми можемо сказати, що тут є прагнення з боку багатьох країн посилити свій військовий та економічний потенціал», - зауважив Секрієру.

«Зовнішня політика РФ не є спрямованою якимось чином проти цих країн, які ми можемо розглядати як треті країни щодо України, Росія може на них якимось чином впливати, в тому числі створювати якісь певні складнощі для тих урядів, які не є дружніми, але її можливості для цього зараз зменшилися. Ми це бачимо щодо України. Можемо сказати, що Росії зараз стало складніше підтримувати військову присутність в країнах колишнього Радянського союзу, і вона значно зменшилася за останній час», - вважає він.