Посилка в центрі Компасс на території аеропорту Хітроу / фото met.police.uk

Відповідальність за розсилку в Лондоні і Глазго саморобних вибухових пристроїв взяло на себе воєнізоване угрупування Ірландська республіканська армія (ІРА), заявляє поліція Британії.

За даними поліції Лондона й поліції Шотландії, у минулому аналогічні відправлення розсилалися різними групами ірландських республіканців, пише Бі-Бі-Сі.

Підозрілі пакети з невеликими вибуховими пристроями були виявлені 5 і 6 березня в аеропортах Хітроу і лондонського Сіті, на вокзалі Ватерлоо, а також в Університеті Глазго.

Відео дня

За даними поліції, ІРА заявила, що бере відповідальність за розсилку вибухових пристроїв у понеділок виданню Irish News, що базується в Белфасті .

"Беручи до уваги, що отримані минулого тижня посилки з вибуховими пристроями були схожі на ті, які в минулому відправляли групи республіканців з організацій, що діють у Північній Ірландії, поліція вже розглядала цю версію. Однак ми готові розглянути й інші можливі версії", - йдеться в заяві британської поліції.

Читайте такожУ Північній Ірландії перед парадом у День поминання знайшли бомбу

За даними поліції, одна посилка, імовірно, зникла. Представники ІРА заявили виданню Irish News, що всього було відправлено п'ять вибухових пристроїв. Однак поки що виявлені лише чотири посилки.

"Ми закликаємо людей зберігати пильність і повідомляти поліції про все, що викликає підозру", - заявили в поліції.

Також поліція розіслала низці установ, які з більшою ймовірністю можуть опинитися метою подібних атак, докладні рекомендації про дії в разі виникнення небезпеки.

5 березня за різними адресами в Лондоні були виявлені три відправлення з вибуховими пристроями.

Вранці з'явилися перші повідомлення про виявлення першої з цих посилок у центрі Компасс на території аеропорту Хітроу. У наступні три години в різних районах Лондона знайшли ще два подібних пакета.

За даними Скотленд-Ярду, всі відправлення були упаковані в білі поштові конверти формату A4, у які були вкладені жовті посилочні конверти. Один із вибухових пристроїв зайнявся в руках у співробітника аеропорту Хітроу, який розкривав конверт.

"Пристрої володіють здатністю займатися та можуть стати причиною невеликого загоряння", - повідомив антитерористичний відділ столичної поліції.

Лондонська поліція веде розслідування разом зі своїми ірландськими колегами, так як на конвертах, доставлених у Хітроу та на вокзал Ватерлоо були наклеєні поштові марки Ірландії.

Наступного дня, 6 березня, підозріла посилка була виявлена в поштовій кімнаті Університету Глазго. Кілька університетських будівель були евакуйовані перед тим, як була проведена детонація пристрою.