Голанські висоти / REUTERS

Визнання США суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами не знайшло підтримки в Раді Безпеки ООН, екстрене засідання якої було скликано у середу, 27 березня, за запитом Сирії.

Постпред Великої Британії Карен Пірс заявила про порушення Вашингтоном резолюції 497 Радбезу ООН, передає dw.com.

Із засудженням рішення президента США Дональда Трампа виступили також Німеччина, Бельгія і ПАР.

Відео дня

Читайте такожЄвросоюз не визнає суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами

Як повідомляв УНІАН, 25 березня президент США Дональд Трамп підписав указ про визнання суверенітету Держави Ізраїль над Голанськими висотами.

Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу подякував президенту США за це рішення, назвавши його значущим актом історичної справедливості.

Нетаньягу заявив, що указ Трампа з’явився в той час, коли Голанські висоти мають важливіше значення для безпеки Ізраїлю, ніж раніше, адже Іран намагається створити бази у Сирії для завдання ударів по Ізраїлю.

У Міністерстві закордонних справ наголошують, що Україна виконує рішення Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо статусу Голанських висот.

Зокрема, у резолюції № 497 від 1981 року, текст якої розміщений на сайті Радбезу ООН, сказано, що «рішення Ізраїлю встановити свої закони, юрисдикцію та управління на окупованих Сирійських Голанських висотах є недійсним і не має міжнародної юридичної сили».

Довідка УНІАН. Голанські висоти - гірський напівпустельний регіон площею 1,2 кв. км - до 1967 року належали Сирії. Пізніше Голанські висоти були окуповані і з 1981 року приєднані до Ізраїлю. Тель-Авів вважає цю територію своєю, хоча світова спільнота не визнає за ним це право. ООН, зокрема, вважає Голанські висоти окупованою територією Сирії.