Голанські висоти, ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ наголошують, що Україна виконує рішення Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо статусу Голанських висот.

Про це УНІАН повідомила речник МЗС України Катерина Зеленко.

«Україна керується Статутом ООН і виконує рішення Ради безпеки ООН. Питання Голанських висот неодноразово розглядалися Радою безпеки ООН, яка ухвалила відповідні рішення, зокрема резолюції № 242 від 1967 року, № 465 від 1980 року, № 497 від 1981 року», - повідомила Зеленко.

Відео дня

Читайте такожІзраїль завдав удари по об'єктах ХАМАС у Секторі Гази (відео)

Зокрема, у резолюції № 497 від 1981 року, текст якої розміщений на сайті Радбезу ООН, сказано, що «рішення Ізраїлю встановити свої закони, юрисдикцію та управління на окупованих Сирійських Голанських висотах є недійсним і не має міжнародної юридичної сили».

Речник МЗС України зазначила, що Україна «продовжує послідовно виступати за досягнення всеосяжного мирного врегулювання на Близькому Сході та врахування легітимних безпекових інтересів Ізраїлю».

Також Зеленко наголосила, що в Україні занепокоєні ескалацією ситуації довкола сектора Газа, що сталося в останню добу внаслідок обстрілу цивільного об’єкта на території Ізраїлю 25 березня.

«Спрямовані проти Ізраїлю акти терору з боку руху ХАМАС, насамперед ракетні обстріли ізраїльської території, які несуть смертельну небезпеку життю цивільного населення, вважаємо абсолютно неприйнятними», - підкреслила Зеленко.

«Закликаємо як Ізраїль, так і Палестину до максимальної стриманості з метою уникнення масштабного збройного конфлікту», - заявила вона.

За словами Зеленко, в МЗС України вважають, що у цей складний час найважливішим пріоритетом має стати зниження напруги та гарантування того, що життя мирного населення не буде поставлено під загрозу.

Як повідомляв УНІАН, 25 березня президент США Дональд Трамп підписав указ про визнання суверенітету Держави Ізраїль над Голанськими висотами.

Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу подякував президенту США за це рішення, назвавши його значущим актом історичної справедливості.

Нетаньягу заявив, що указ Трампа з’явився в той час, коли Голанські висоти мають важливіше значення для безпеки Ізраїлю, ніж раніше, адже Іран намагається створити бази у Сирії для завдання ударів по Ізраїлю.

Довідка УНІАН. Голанські висоти - гірський напівпустинний регіон площею 1,2 кв. км - до 1967 року належали Сирії. Пізніше Голанські висоти були окуповані і з 1981 року приєднані до Ізраїлю. Тель-Авів вважає цю територію своєю, хоча світова спільнота не визнає за ним це право. ООН, зокрема, вважає Голанські висоти окупованою територією Сирії.