Ілюстрація / REUTERS

Україна стала однією з небагатьох країн в Європі, яка нарощує видобуток природного газу. Через два роки вона повинна стати енергетично незалежною. Видобуток за перші чотири місяці поточного року зріс на 2,7% у порівнянні з аналогічним періодом торік, що складає 5,14 мільярда кубометрів.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на «Нафтогаз». Згідно зі стратегією українського уряду, до 2020 року Україна повинна наростити видобуток до 27 мільярдів кубометрів. І це стільки ж, скільки країні потрібно, щоб задовольнити свої потреби. У 2018 році українські компанії видобули 21,5 мільярд кубометрів газу, що на 0,5 мільярда більше, ніж за два роки до того. Видання зауважує, що динаміка наразі не така висока, щоб гарантувати виконання урядових стратегічних прагнень.

Читайте такожУкраїна збільшила видобуток газу до 7 мільярдів кубів

Відео дня

І саме тому зростає імпорт. З січня до квітня закупки Києва зросли на 10%  - до 2,4 мільярда кубометрів. Більша частина цього газу були імпортовані зі Словаччини. З Угорщини Київ отримав 0,7 мільярда кубометрів, а з Польщі – 0,4 мільярда. Видання нагадує, що з листопада 2015 року Київ не імпортує російський газ, який раніше купував у «Газпрому». Крім того, з кожним роком Україна скорочує своє споживання. У 2018 році на імпорт припадало менш ніж 24,6% від спожитого (3,46 мільярда кубометрів). Хоча ще у 2017 році за кордоном було закуплено 10,56 мільярда кубометрів газу. Але якщо пригадати про рекордні показники 2007 року, то скорочення дуже велике. Адже тоді Київ купив у «Газпрому» 58,8 мільярда кубометрів. Це робило його найбільшим клієнтом Росії.

Наслідком такого великого імпорту стало марнотратство дешевого ресурсу як з боку компаній, так і населення. Тому внутрішній видобуток був невигідним. Хоча Україна володіє великими запасами природного газу. Як свідчать оцінки BP, вони складають 1,1 трильйона кубометрів. А у вимірі запасів сланцевого газу, Україна взагалі на першому місці в Європі.

Читайте такожРадник Зеленського обговорив з міністром енергетики США посилення енергонезалежності України

Згідно з американськими оцінками, загальні поклади сланцю в Україні складають 11 трильйонів кубометрів. Це у двічі більше, ніж у Польщі. Якщо досягти щорічного видобутку на рівні 50-60 мільярдів, цього українцям вистачило б на 200 років.

Наразі для втілення мрій про таку впевнену енергетичну незалежність Києву потрібні зовнішні інвестиції. Адже запуск лише однієї свердловини коштує 6-8 мільйонів доларів. Однак, якби Україна почала видобуток сланцевого газу, це могло б створити ефект, подібний до сланцевого буму в США. Видобуток був би високим, ціна на газ на внутрішньому ринку – низькою, а омріяна незалежність від імпорту – реальною.