У Москві відбулася символічна акція з нагоди п’ятої річниці арешту українського режисера Олега Сенцова «Зашморг для Кремля».

Відео дня

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, команда театру документальної п’єси (Театр.Doc) та московські активісти вирішили нагадали світу про найвідомішого в’язня Кремля - режисера Олега Сенцова, якого заарештували в окупованому Криму рівно п`ять років тому.

За словами організаторів акції, оскільки російське законодавство забороняє збиратись без дозволу більше двох осіб у публічних місцях з плакатами, тому було вирішено провести десять поодиноких пікетів навколо головної резиденції президента РФ Володимира Путіна.

На думку організаторів, якщо об’єднати лінією всі десять точок пікетів, вийде своєрідний «зашморг для Кремля». Маршрут акції символічний - від адміністрації президента РФ до штаб-квартири ФСБ, де власне, і сфабрикували справу проти Сенцова.

Читайте такожНа Берлінале пройшла акція на підтримку Сенцова

«Ми хочемо нагадати, що ми не забуваємо про те, що Сенцова заарештували 5 років назад. Ми хочемо ще раз повторити вимогу Олега звільнити всіх українських політв’язнів за принципом «всіх на всіх». Сьогодні своїми пікетами ми створили символічне коло навколо Кремля - це своєрідний зашморг для Кремля, що означає, що ми будемо стояти доти, доки не будуть виконані вимоги Сенцова», - заявила учасниця акції Ірина Векшина.

В свою чергу режисер Театр.Doc Варвара Фаєр зазначила, що зашморг навколо Кремля має «містичний народний зміст».

«В культурі багатьох народів є традиція вставати в коло, щоб вигнати злого духа. Кремль перетворився в таку істоту, яку залишається тільки витиснути, адже діалог неможливий», - зауважила вона.

Ще одна учасниця акції Світлана повідомила, що частіше за все росіяни, які бачать такі плакати, погоджуються, що треба здійснити обмін, але дуже часто перехожі засуджують активістів і називають їх «зрадниками».

На плакатах учасників можна було прочитати наступні написи: «Ми вимагаємо від Путіна звільнити Сенцова», «Обмін всіх на всіх», «Олег, ми не забули».

Учасники сьогоднішнього дійства вірять - щоразу, коли виходять з плакатами - вони наближають звільнення українського режисера. В акції взяли участь близько 20 осіб. Поліція уважно стежила за проведенням пікетів, але минулось без затримань.