Ілюстрація / REUTERS

Німецького капітана рятівного судна Lifeline Клауса-Петера Райша (Claus-Peter Reisch) присудили до штрафу в 10 тисяч євро.

Суд на Мальті ухвалив у вівторок, 14 травня, що він повинен сплатити цю суму місцевим благодійним організаціям, пише DW.

Як повідомив Аксель Штайєр (Axel Steier) - співзасновник німецької благодійної організації Mission Lifeline, яка володіє судном, - суд визнав доведеним, що воно було зареєстровано неналежним чином. "Це однозначно політичний процес", - заявив Штайєр.

Відео дня

За його словами, 58-річний Райш має намір подати апеляцію, оскільки суд не взяв до уваги цілий ряд пред'явлених доказів, зокрема документи про реєстрацію Lifeline.

Водночас суд визнав, що порятунок біженців не був для Райша комерційною діяльністю, але був гуманітарним актом.

Читайте такожМальтійський спецназ звільнив захоплений мігрантами танкер (фото)

Протягом судового процесу, що почався на початку липня 2018 року, судно не могло виходити з порту Валлетти. За даними Акселя Штайера, підтримувати його в робочому стані обходиться по 500 євро в день. Крім того, через конфіскацію Lifeline організація була змушена купити інше судно, яке має вийти в Середземне море в червні.

Капітана Клауса-Петера Райша звинувачували в тому, що він керував судном в територіальних водах Мальти без належної ліцензії, незаконно перетнув морський кордон держави та ігнорував посадові інструкції.

Після того, як наприкінці червня 2018 року жодна країна Євросоюзу протягом декількох діб не погоджувалася пускати до себе німецьке судно Lifeline з врятованими в Середземному морі 234 мігрантами з Лівії на борту, воно прибуло до порту Валлетти. Мальтійська влада конфіскувала судно, оскільки воно "не належало якій-небудь державі". Екіпаж стверджував, що Lifeline ходить під нідерландським прапором, проте влада Нідерландів заперечувала приналежність його до цієї країни.