Санкції не завадили громадянину РФ їздити в ЄС / shutterstock.com

Європа під тиском закликів переглянути роботу своєї прикордонної служби. Причиною послужила інформація про те, що громадянин Росії з санкційного списку більш ніж 70 разів зміг вільно перетнути кордон країн ЄС. Він регулярно мандрував країнами-учасницями за останні чотири роки.

 Про це пише The Guardian, додаючи, що скандал зачепив чинного прем’єр-міністра карибського острова Невіс і підняв нові занепокоєння через торгівлю так званими «золотими паспортами». Країни у Карибському басейні включно з Сент-Кіттс і Невіс пропонують громадянство за гроші людям, які хочуть отримати вільний доступ до країн ЄС. Їхні паспорти дозволяють подорожувати в європейські країни без потреби відкривати візу впродовж 90 днів.

Читайте такожСША розширили санкційний список щодо Росії в рамках "акту Магнітського"

Відео дня

Євродепутати звернулися до президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера через громадянина Росії Андрія Павлова. 32-річний чоловік з квітня 2014 року перебуває у «чорному» списку санкцій Європарламенту за причетність до скандалу з вбивством Сергія Магнітського. Росіянин купив паспорт Сент-Кіттс і Невіса, який дозволив йому регулярно і без проблем їздити у Велику Британію, Німеччину, Італію, Іспанію і Францію.

Московський юрист зіграв важливу роль у розкраданні 230 мільйонів доларів з державного бюджету, яке викрив Магнітський. Врешті, останнього схопили й забили до смерті у в’язниці. Павлов заперечує свою причетність до справи. Але 24 квітня його ім’я було внесене до «чорного» санкційного списку Європарламенту. Також в грудні 2017 року він потрапив під санкції США.

Читайте такожСША запровадили нові антиросійські санкції через агресію в Керченській протоці

Але попри все це, Павлов зміг подорожувати Європою. Зокрема, він часто їздив у Швейцарію, яка хоч і не має членства в ЄС, але бере участь в Шенгенській зоні. Євродепутати стверджують, що перед тим, як потрапити у санкційні списки, Павлов купив собі паспорт Сент-Кіттс і Невіса. Сам росіянин заперечує, що в нього є будь-яке інше громадянство окрім російського. Однак, євродепутати закликають Юнкера негайно зупинити дію безвізового режиму для карибської країни Сент-Кіттс і Невіс.