Олександр Петров і Руслан Боширов / REUTERS

Генерал-майор ГРУ Денис Сергєєв, імовірний учасник отруєння ексрозвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у британському Солсбері, у 2016-2018 роках не менше п'яти разів їздив до Швейцарії, де брав участь у різних операціях.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і швейцарського видання TAMedia.

Як стверджують розслідувачі, судячи з білінгу телефону Сергєєва, від 2016 до 2018 року він побував у Цюріху, Лозанні, Женеві, лижному курорті Ле Же, а також у муніципалітетах Колоньї та Коллонж-Бельрів.

Відео дня

Автори розслідування також встановили, що у вересні-жовтні 2017 року, коли Сергєєв кілька разів приїздив до Лозанни, у перший свій візит він відвідав район, де розташовані "безліч державних лабораторій", а в іншій – будівля штаб-квартири Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). В один із днів він їздив на лекцію колишнього посла США в Швейцарії Сьюзан Левін.

Bellingcat

У жовтні-листопаді 2017 року Сергєєв у Женеві зустрівся зі співробітниками ГРУ Русланом Бошировим (справжнє ім'я – Анатолій Чепіга) і Олександром Петровим (справжнє ім'я – Олександр Мишкін), яких підозрюють в отруєнні Скрипалів.

Читайте такожТретій підозрюваний в отруєнні Скрипаля керував операцією з Лондона - розслідування

Суть операції, яку вони проводили, невідома. У грудні того ж року Сергєєв знову їздив до Швейцарії, де в цей час перебували Чепіга та Мишкін.

У січні 2018 року Сергєєв відвідав Женеву востаннє. Цього разу він 14 разів за два дні телефонував своєму кураторові, з яким пізніше спілкувався під час операції щодо отруєння Сергія Скрипаля.

Автори розслідування також вважають, що пересування Сергєєва показують його "жвавий інтерес до штаб-квартир міжнародних спортивних організацій, перш за все WADA".

На думку учасників розслідування, він міг проводити операції, пов'язані з замахами на вбивство. Не виключають вони і того, що група Сергєєва вже тоді могла готувати замах на Скрипаля, який контактував зі спецслужбами Швейцарії.