Євросоюзу не подобається "Північний потік-2", але він захищає російську трубу від санкцій США / фото gazprom.ru

Єврокомісії не подобається газопровід "Північний потік-2". Але їй не подобається й задум США обкласти російський проект санкціями. Це породжує дивне сплетіння з політичних зусиль і лобізму, який підриває європейські спроби зупинити американські дії.

Власне, комітет Сенату США нещодавно схвалив санкції проти "Північного потоку-2". В Брюсселі Єврокомісія налаштована проти російського проекту, - нагадує Politico. Тому що "Газпром", якому він належить, намагається обійти правила ЄС щодо постачання газу. У Вашингтоні в цей же час дипломати союзу ведуть активну лобістську роботу, щоб недозволити США запровадити санції проти компаній, які допомагають Росії збудувати "трубу". Тому що ці компанії - європейські. А отже санкції посилять торговельну напругу між адміністрацією Дональда Трампа і Євросоюзом.

Читайте такожBloomberg: У США є спосіб натиснути на Німеччину і поховати «Північний потік-2»

Відео дня

Але ЄС важко просувати спільну політику щодо "Північного потоку-2", тому що країни-учасниці сильно розділені у ставленні до проекту. Вашингтонські зусилля дипломатів ЄС, які представляють всю організацію, підриваються лобізмом Польщі, яка підтримує американські санкції. В цей же час, такі країни як Німеччина, підтримують російську "трубу". Тож вони намагаються переконати Вашингтон утриматися від каральних заходів.

"Ми дуже невдоволені цим. Тому що це якраз те, чого ми не повинні робити як ЄС. Це погано для Євросоюзу, тому що ми повинні говорити одним голосом", - сказав заступник генерального директора енергетичного департаменту Єврокомісії Клаус-Дітер Борхардт.

Якщо Конгрес підтримає санкції проти "Північного потоку-2", ключовим буде те, чи будуть вони обов'язковими до виконання для Трампа. Про це сказала професор Джорджтаунського університету Бренда Шаффер.

"Конгресмени дуже люблять зовнішню політику, пов'язану з санкціями, яка не обов'язкова до виконання. Це дає їм можливість показати своїм виборцям, що вони жорсткі без ускладнення американської зовнішньої політики", - сказала вона.

Читайте такожУ МЗС РФ назвали "капостями" ініціативи США зупинити "Північний потік-2"

"Нинішнє схвалення комітетом підвищує градус невизначеності для компаній, залучених до проекту. Воно розширить список проблем у відносинах між Берліном і Вашингтоном. Але це ще конкретна зміна", - додала Шаффер.

Shell, Engie й інші європейські енергетичні компанії підтримують "Північний потик-2" і теж намагаються схилити Білий дім на бік газопроводу. Для цього вони найняли лобістську фірму McLarty Inbound.

В нещодавньому інтерв'ю для Politico виконавчий директор Shell Бен Ван Бурден сказав, що його компанія не збирається відмовлятися від участі в "Північному потоці-2". Але якщо США запровадять санкції, у Shell не буде іншого вибору.