Ілюстрація REUTERS

Завербований в Росії агент, якого спецслужби США вивезли з країни у 2017 році, допоміг у розслідуванні втручання у вибори.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела, передає НВ.

За даними видання, американські спецслужби завербували російського чиновника середньої ланки десятиліття назад і обережно обробляли, поки він будував кар'єру. В результаті він отримав доступ в Кремль.

Відео дня

Інформатор зіграв важливу роль у висновках розвідки США про роль президента Володимира Путіна у втручанні у вибори президента США 2016 року. У 2017 році розвідка оприлюднила доповідь, в якому російського президента назвали відповідальним за втручання.

Читайте такожWashington Post: Вбивство ворога Кремля в Берліні піднімає незручні питання

За словами співрозмовників видання, інформатор не входив до числа наближених Путіна, але регулярно бачив його і був у курсі рішень Кремля.

Його дані були настільки важливими, але в той же час спірними, що у 2016 році в ЦРУ вирішили провести повну перевірку всієї отриманої від джерела інформації.

В кінці 2016 року в ЦРУ почали турбуватися за безпеку свого джерела, і в результаті відомство вирішило вивезти його з Росії. Спочатку інформатор відмовився, пославшись на занепокоєння за сім'ю, чим викликав у американської контррозвідки сумніви в достовірності його даних. Два співрозмовники видання з числа колишніх чиновників заявили, що у них були інші причини вважати, що інформатор є подвійним агентом.

Через кілька місяців, після тиску ЦРУ та інтересу з боку ЗМІ, інформатор все-таки погодився виїхати.

Раніше телеканал CNN повідомив, що у 2017 році спецслужби США таємно вивезли з Росії інформатора самого високого рівня у місцевій владі, тому що побоювалися, що президент Дональд Трамп міг видати росіянам секретну інформацію, яка викриє шпигуна.