Ілюстрація REUTERS

Попри заборону демонстрацій в день святкування 70-річчя від дня заснування КНР у Гонконгу знову відбулися запеклі зіткнення активістів з поліцією.

Як повідомляє Deutsche Welle, для розгону демонстрантів поліція у вівторок, 1 жовтня, застосувала сльозогінний і перцевий газ.

Читайте такожУ Китаї через пожежу на фабриці загинуло 19 людей

Відео дня

Правоохоронці, зокрема, заявили, що активісти облили їдкою рідиною кількох поліцейських і журналістів. За даними агентства Reuters, до лікарень з різними травмами доставлені 15 осіб.

Раніше відразу в декількох районах Гонконгу пройшли мирні акції прихильників демократії. Одна з груп скандувала: "Це не національне свято, це день національного трауру!". Також активісти вимагали звільнення затриманих однодумців.

Слід зазначити, у Пекіні з нагоди 70-річчя відбувся найбільший в історії КНР військовий парад, в якому брали участь 15 тисяч військових, понад 150 літаків, 580 танків і інших видів військової техніки власного виробництва, в тому числі міжконтинентальні ракети, які можуть бути оснащені ядерною зброєю. Спостерігачі розцінили це як демонстрацію могутності й домагань Китаю на лідерство в світі.

У Гонконгу також відзначали 70-річчя з дня заснування КНР, але - далеко від громадськості. У торгово-виставковому центрі Гонконгу запрошені гості спостерігали за церемонією вшанування китайського прапора, що передавалася в прямому ефірі.

Як повідомляв УНІАН, протести у Гонконгу розпочалися в червні після того, як влада збиралася дозволити екстрадицію правопорушників до Китаю. Влада відмовилася від своїх намірів, але демонстранти почали вимагати проведення демократичних реформ, введення загального виборчого права, відставки глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам, і виступати проти жорстких дій поліції.

Поліцейські неодноразово застосовували проти протестувальників сльозогінний газ і насильство.