REUTERS

Президент США Дональд Трамп часто залучав віце-президента Майка Пенса до тиску на лідера України, шукаючи канали шкідливої інформації, яку можна було б використати проти демократа Джо Байдена.

Трамп наказав Пенсу не відвідувати інавгурацію Володимира Зеленського в травні, хоча чиновники Білого дому добивалися, щоб такі плани були занесені до календаря віце-президента. Все це відбувалося якраз тоді, коли новий український лідер шукав визнання і підтримки у Вашингтоні.

Про це Washington Post розповіли неназвані чиновники. Через кілька місяців після того президент США використав Майка Пенса, щоб повідомити Зеленському про блокування американської допомоги й вимагати більш агресивних дій у боротьбі з корупцією. Водночас, після телефонної розмови Трампа із Зеленським 25 липня українська сторона, вірогідно, зрозуміла, що ця боротьба з корупцією повинна включати й розслідування проти колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Гантера Байдена.

Читайте такожForbes: Україна може втратити підтримку США і ЄС через скандал з Трампом

Чиновники, наближені до Пенса, наполягають, що він нічого не знав про спроби Трампа натиснути на Зеленського, щоб той зібрав бруд на демократа і його сина. Діяльність чинного віце-президента США відбулася на тлі кількох сигналів, які вказували на таємний порядок денний Трампа. Серед них були несподіване відкликання американського посла з Києва й видима активність особистого адвоката американського лідера Рудольфа Джуліані, який намагався влізти в американо-українські відносини. Крім того, в Білому домі підняли тривогу і до того, як з’явилося повідомлення інформатора про поведінку Трампа.

Чиновники розповіли виданню, що високопоставлені радники Пенса були присутні під час телефонної розмови лідерів США й України 25 липня. Тож віце-президент повинен був мати доступ до стенограми вже за лічені години. Американські чиновники кажуть, що Пенс зрештою поїхав першого вересня у Варшаву, де мав зустрітися із Зеленським. Але на той час він ще не прочитав весь текст розмови президентів. Хоча у Білому домі кажуть, що американський віце-президент повинен був отримати ці записи ще 26 липня. У документ з п’яти сторінок мали включити у матеріали брифінгу для нього перед поїздкою у Варшаву. Однак, чиновники стверджують, що Пенс нічого не знав про тривоги у Білому домі. Хоча його радник з питань національної безпеки генерал Кейт Келлогг пильно стежив за ситуацією.

Читайте такожWashington Post: Трамп намагається відвернути увагу від скандалу про Україну

Під час зустрічі із Зеленським Пенс підтвердив новини про замороження сотень мільйонів доларів військової допомоги для армії України через стривоженість американської сторони відсутністю боротьби з корупцією в Києві. Він також повторив слова Трампа про те, що Євросоюз повинен більше допомагати Україні.  Один з учасників зустрічі віце-президента США з Зеленським сказав, що український президент був дуже «засмучений». А інший учасник описав розмову між ними як «відверту», додавши, що Зеленський зрозумів американське занепокоєння.

На той момент розмова президентів України й США вже відбулася. Тож український лідер добре знав про вимоги Трампа. Пенс не згодував про Байдена чи розслідування проти компанії Burisma, на яку працював його син. Однак, він говорив про боротьбу з корупцією. Зеленський міг сприйняти це як «закодовану» згадку про ці питання не залежно від того, чи хотів віце-президент про них говорити.